Saman penyamaran

Saman penyamaran

Saman kamuflase atau gaun penyamaran adalah jenis pakaian khusus yang digunakan untuk penyamaran di tempat terbuka. Dari namanya menjadi jelas bahawa karakteristik fungsional utama jenis pakaian ini menyamar. Kostum masker pada orang ramai mempunyai banyak nama yang berbeza, di antaranya yang paling popular adalah gaun kamuflase, kamuflase, poncho penyamaran atau tanjung.

Ciri-ciri dan faedah

Buat pertama kalinya dalam kronik sejarah saman kamuflase muncul walaupun semasa Perang Boer Kedua, yang bermula dari 1899-1902. Walau bagaimanapun, jika anda melihat dengan lebih teliti mengenai persoalan pakaian jenis penyamaran, anda dapat melihat bahawa walaupun orang Mexico purba sering memakai potongan khas poncho. Perlu diingat bahawa pada masa itu, ponchos tidak digunakan sebagai pakaian penyamaran, tetapi hanya selesa dan selesa memakai pakaian.

Hari ini, banyak kedai menawarkan pakaian jenis kamuflase kepada perhatian pembeli. Pakaian seperti ini dijual dalam perkhidmatan ketenteraan, kedai dengan barang untuk pemburu dan nelayan, serta di tempat yang mengkhususkan diri dalam menjual pakaian khusus.

Sebelum ini pakaian dan pakaian penyamaran digunakan terutamanya oleh tentera, khususnya penembak tepat, yang perlu menyembunyikan tempat tinggal mereka.

Pakaian kamuflase baru-baru ini adalah permintaan tinggi di kalangan nelayan, pemburu, serta pencinta pelbagai jenis rekreasi yang melampau aktif (contohnya, untuk bermain paintball atau airsoft, tag laser dan peminat bola sepak, penggali dan pencuri).

Juga baju penyamaran yang banyak dicari oleh orang-orang dari pelbagai profesion: jurugambar, jurukamera, videographers, zoologists dan ahli ornithologists. Oleh kerana berat badannya rendah, maskhalat boleh digunakan sebagai pakaian khas oleh pembina dan kuli.

Semua penyamaran boleh dibahagikan kepada dua jenis: buatan sendiri dan dibuat di kilang-kilang. Sudah tentu, tidak sukar untuk membuat saman kamuflase anda sendiri. Selain itu, terdapat banyak maklumat dan kesusasteraan yang berlainan mengenai topik ini. Walau bagaimanapun, perlu diambil kira bahawa pakaian buatan sendiri tidak akan dibuat secara profesional sebagai model pengeluaran.

Ciri-ciri utama penyaman kamuflase:

 • penggunaan bahan tahan lama dan boleh dipercayai - poliester, poliamida, jute dan bast boleh digunakan apabila saman jahitan dan saman jahit;
 • kepraktisan tinggi, kebolehpercayaan dan ketahanan produk siap;
 • kerja berkualiti (jahitan);
 • surat-menyurat bermusim (terdapat musim panas, semua musim dan set musim sejuk) dan rupa bumi;
 • berat badan yang agak kecil, kerana penyamaran sering bukan pakaian utama, mereka mempunyai berat badan yang kecil;
 • ciri pewarna;
 • jenis baju kamuflase (ia boleh menjadi gaun penyamaran dalam bentuk tanjung atau poncho, pakaian kerja piaraan atau set berasingan, yang terdiri daripada jaket dan seluar pendek percuma);
 • potongan percuma (perlu diperhatikan bahawa semua gaun penyamaran dibuat hampir tanpa menghiraukan pembentukan manusia, hanya pertumbuhan yang diambil kira);
 • nisbah kriteria "harga" dan "kualiti";
 • tanda dagangan (syarikat yang berurusan secara eksklusif dengan menyesuaikan pakaian tujuan khas, menghasilkan lebih praktikal, berkualiti tinggi dan set fungsi).

Varieti

Seperti yang dinyatakan di atas, pada masa ini kit penyamaran semakin popular, baik di kalangan tentera dan kalangan penduduk awam. Dan seperti yang anda tahu, permintaan mewujudkan bekalan. Itulah sebabnya syarikat-syarikat pembuatan pakaian tujuan khas menawarkan pelbagai model pakaian dan pakaian untuk penyamaran kepada pengguna berpotensi. Pada masa yang sama, jenis pakaian ini dibuat dengan mengambil kira bermusim (kedua-dua musim panas dan set musim sejuk berada dalam permintaan tinggi), keadaan iklim rantau dan ciri-ciri kawasan.

Pelbagai jenis kit kamuflase boleh memenuhi keperluan mana-mana, malah pelanggan yang paling menuntut.

Model yang paling popular termasuk saman penyamaran berikut:

 • guaman atau pakaian Birch (model yang diketahui sejak zaman Soviet, mula-mula diterbitkan pada tahun 1980-an);
 • Goblin legenda pengeluaran Rusia, yang dianggap sebagai salah satu yang paling dicari penembak tepat;
 • Saman hantu, yang paling sering digunakan semasa memburu permainan di kawasan yang agak kering, di mana terdapat banyak rumput kering atau katil reed;
 • versi demi musim jenis kamuflase kostum yang dipanggil Druid, diperbuat daripada jut;
 • GLC (saman mesh perlindungan) adalah model saman jenis ketenteraan, yang diketahui sejak zaman bekas Kesatuan Soviet;
 • Ghillie (Ghillie) - saman kamuflase, direka oleh pemaju tentera AS, dan diwujudkan untuk penembak tepat tentera;
 • model legenda penyamaran kuku Kikimora, yang digunakan di kawasan-kawasan di mana rumput kering dan tanah liat mendominasi;
 • saman Shaman, yang merupakan versi moden kit Kikimora dan dibuat lebih banyak warna hijau;
 • saman Blot, yang dibuat untuk menjalankan pelbagai operasi taktikal tentera dalam tempoh musim sejuk;
 • Kostum Ameba atau poncho dengan jenis khas tempat penyamaran yang kelihatan seperti amuba;
 • kit penyamaran fungsi dan praktikal;
 • musim demi musim atau musim sejuk yang ditetapkan untuk mengecilkan Toros;
 • Saman kamuflase yang menyedihkan, yang dibuat secara khusus untuk stalkers moden;
 • musim panas penyamaran windproof ditetapkan Senja;
 • Saman kamuflase buatan Rusia; Pengakap;
 • dan sebilangan model lain yang layak dan popular.

Bagaimana untuk memilih

Pada zaman kita, saman kamuflase, sebenarnya, pakaian yang sangat popular dan dicari. Model-model baru sentiasa dihasilkan atau sedia ada sedang dinaik taraf. Apabila memilih penyamaran atau kostum, pembeli mungkin mengalami kesulitan kerana produk yang agak luas ditawarkan.

Apa yang perlu saya cari apabila memilih pakaian penyamaran? Apakah kriteria yang perlu dipertimbangkan ketika membeli?

Pada mulanya, memikirkan membeli kit kamuflase, adalah perlu untuk menentukan penggunaan yang sesuai untuk saman itu. Peringkat seterusnya adalah kesesuaian cuaca dan keadaan cuaca dan jenis rupa bumi. Kedua-dua kriteria ini dianggap paling penting dan penting apabila memilih pakaian penyamaran.

Juga, pembeli perlu memberi perhatian kepada kualiti jahit, kekuatan dan keselamatan bahan yang digunakan. Adalah penting bahawa saman kamuflase mempunyai potongan percuma, ia adalah jenis pakaian yang tidak menghalang pergerakan seseorang dan membolehkannya bergerak dengan bebas dan mudah di atas tanah.

Komen
Pengarang Komen

Pakaian

Skirt

Blaus