Saman lelaki pelindung

Saman lelaki pelindung

Beberapa profesi dikaitkan dengan risiko harian disebabkan oleh keadaan kerja tertentu - dengan kimia atau dalam keadaan yang sukar. Di sini adalah penting untuk mematuhi keperluan keselamatan individu, dan tudung perlindungan profesional membantu mengurangkan risiko dan melindungi seseorang daripada faktor berbahaya.

Ciri-ciri dan Tujuan

Suatu pelindung mungkin diperlukan dalam bekerja dengan bahan kimia (pembasmian kuman, ketidakpedulian, dan sebagainya), di bawah keadaan radiasi yang mungkin, serta apabila perlu untuk mengurangkan kawasan badan terbuka, untuk mengasingkan seseorang dari persekitaran luaran (saman api, juruelektrik). Kadang-kadang ia dikehendaki untuk "menyendiri" seseorang, untuk menjadikannya kelihatan dalam keadaan yang berbeza.

Kepada pakaian tersebut adalah keperluan yang tinggi untuk ketahanan. Ia dibuat dengan mengambil kira perkembangan saintifik, ditambah dengan impregnasi, ia terdiri daripada gentian tahan yang tidak bertindak balas dengan reagen kimia, selalunya ia digabungkan dengan filamen bertetulang.

Sesuai untuk perlindungan, bergantung pada tujuannya, adalah tugas yang berbeza - untuk mengasingkan badan manusia atau menapis udara (persekitaran), tanpa kehilangan reagen dan bahan berbahaya.

Sesuai untuk perlindungan, bergantung pada tujuannya, adalah tugas yang berbeza - untuk mengasingkan badan manusia atau menapis udara (persekitaran), tanpa kehilangan reagen dan bahan berbahaya.

Kelas perlindungan

Memandangkan tujuan saman perlindungan berbeza, mereka diberikan kelas mengikut undang-undang (GOST 12.4.011-89), dan mereka harus menutupi kulit seseorang sebanyak mungkin. Bergantung kepada kit, terdapat saman perlindungan (seluar dan jaket), pakaian perlindungan dan saman pelindung cahaya. Set ini sering termasuk kasut, topi keledar dan sarung tangan.

Kelas perlindungan mungkin bergantung bukan sahaja pada kebolehtelapan dan perhubungan, mereka ditugaskan bergantung pada suhu "rintangan", serta keadaan kerja.

  • 1 kelas perlindungan - paras minimum yang disyorkan
  • Gred 2 memungkinkan untuk bekerja di bawah keadaan biasa
  • Gred 3 melindungi apabila bekerja dalam keadaan yang sukar.

Jenis perlindungan

Dari suhu tinggi

Saman perlindungan sedemikian dipilih untuk pekerja perkhidmatan kebakaran, KPM. Perlindungan terhadap haba terlalu panas dan luaran disediakan oleh saman berlapis, kain khas dan impregnasi permukaan. Ia perlu menggunakan perkara yang mencerminkan haba, dalam suit TOK-200 ia digunakan sebagai lapisan luar pakaian, yang lain - di dalam lapisan. Walau bagaimanapun, fabrik digunakan ringan untuk memastikan kerja pantas dan mudah alih, seperti dalam BOP-1. Bahan-bahan sedemikian memberikan perlindungan terhadap asid, alkali, habuk dan bahaya lain.

Saman api mempunyai desain khusus: perlindungan kepala dan leher, lengan dan kaki dipertingkatkan. Perlindungan dan penglihatan muka disediakan oleh skrin telus api.

Perlindungan kimia

Di perusahaan kimia, industri pengeluar minyak dan pemprosesan terdapat saman khas untuk kerja sekiranya berlaku kemalangan, pengisian reagen dan bahan berbahaya. Mereka berfungsi sebagai prototaip untuk OZK (kit pelindung senjata gabungan) - saman yang agak ringan yang diperbuat daripada bahan penebat getah, yang termasuk sarung tangan, but, topeng gas. Sekiranya tentera menggunakan saman berwarna penyamaran, memilih gaya mengikut keperluan mereka - jumpsuit atau baju jas, maka perusahaan sering memilih pakaian sejagat dan cahaya warna terang (kuning atau merah).

Pakaian SPACEL 3000 adalah contoh tahan kimia yang ringan terhadap pelbagai bahan.Ia dipakai untuk pakaian kerja, tetapi ia tidak memberikan perlindungan jangka panjang. Tetapi untuk kerja yang lebih lama METHANOL, KIH. Model-model ini adalah kedap udara, tahan bahan di udara, serta cecair, kaustik dan wap beracun. Sesuai ketat menyediakan alat tangan dengan jalur elastik, dan perlindungan pernafasan - topeng gas.

Angara

Saman pelindung dari suhu rendah - pakaian paling penting dalam iklim sejuk yang keras. Hangar diperbuat daripada bahan semula jadi dan sintetik (kapas, termofiber, polieter dan lain-lain), gabungan yang membantu untuk memanaskan badan. Saman ini tidak memerangkap kelembapan, tidak ditiup. Warna gelap tanpa pewarnaan adalah praktikal, dengan mengambil kira spesifikasi yang luas dari kerja, kelihatan pada penutup salji. Untuk keselamatan pada masa yang hangat sepanjang hari jalur reflektif digunakan pada saman itu.

Perlindungan angin dan air

Pekerja armada, kapal nelayan, pelayar dan nelayan lain juga memerlukan pakaian yang melindungi mereka dari percikan dan kelembapan yang tinggi, menembusi angin dan penyejukan. Pekerja perusahaan dengan badan air juga memerlukan borang ini. Raincoats membantu hujan lebat, tetapi mereka mempunyai reka bentuk baju hujan dengan hud, dan ia tidak sesuai untuk semua kerja, dan juga akan menghalang pergerakan dalam keadaan kelembapan yang tinggi apabila tiada hujan. Bagi kes sedemikian, penyamaran sejagat sesuai VZR dan KMF, mereka diperbuat daripada gentian tahan lama (nilon, poliester, poliester). Suit terdiri daripada jaket dan seluar, dengan sarung tangan yang boleh laras dan bahagian bawah jaket.

Pengikat atas terdiri daripada kilat dan tahap pelindung. Sesuai membran juga boleh disamarkan dan membosankan, mereka diperbuat daripada penebat (dari kain membran, dengan lipatan yang ditampal), ini adalah perlindungan yang dipertingkatkan dari angin dan hujan. Suit VKBO (seragam pakaian seragam semua musim) adalah wakil yang jelas bagi varian membran tersebut, yang direka untuk pelbagai suhu - dari 0 hingga 20 ° C dan tinggal lama di bawah hujan lebat. Tahan lama, praktikal dan tidak menandakan, pada cuffs dan drawstring - pilihan profesional yang popular!

Forward menawarkan pakaian untuk atlet: ia tetap panas dan melindungi dari hujan dan angin semasa latihan luar, yang membolehkan anda bergerak dengan bebas dan aktif. Kostum cerah, ringan, cantik dan selesa. Mereka dibuat dengan menggunakan web penghenti dan pembangunan sebuah syarikat pemprosesan kain dan merapatkan dan merekatkan lipit.

Syarikat Tyvek menawarkan nilon kalis air nilon dan PVC. Mereka boleh melindungi pekerja dari pendedahan kepada bahan kimia, asid, disembur ke udara. Ini menjadikan sesuai untuk industri kimia.

Poseidon direka bentuk untuk bekerja di luar dalam keadaan kelembapan yang tinggi: lengan dengan cuff dalam, cermin depan pada jaket, bahan luar dengan PVC, dimeteraikan, lipit terpaku dan lapisan terlindung haba.

KZS bersih

Saman perlindungan penyamaran dipakai di atas pakaian. Ia terdiri daripada seluar dan jaket dengan hud besar. Ia boleh digunakan oleh kedua-dua pemburu dan tentera, ia ringan dan dibekalkan dengan impregnation refraktori. Saman ini digunakan untuk penyamaran.

Sinaran

Apabila bekerja di kawasan yang tercemar, syarat-syarat khas diperlukan. Untuk perlindungan, kain getah khas digunakan, yang bertindak sebagai penghalang dan mengurangkan kesan pada badan.

Pilihan yang paling mudah ialah saman pelindung ringan L-1, yang menggantikan kit Korund-2.

Ia diperbuat daripada kain yang lebih lembut dan elastik. Lengan adalah lebih baik laras dan sesuai dengan ketat ke badan. Saman itu dilengkapi dengan topeng gas. Ia terletak di atas pakaian bermusim dan boleh menahan titisan dari -40 ° C hingga + 40 ° C.

Biologi

Kostum ini digunakan oleh pekerja kesihatan. Mereka terkenal kerana ringan, perlindungan tambahan organ-organ pernafasan dan ketumpatan khas bahan untuk mengasingkan seseorang dan mencegah jangkitan kulit dengan jangkitan. KVIM (kostum doktor penyakit berjangkit) dan kostum anti-wabak Quartz diketahui secara meluas.Suit dipakai atas pakaian, mereka melindungi tangan, muka, leher, dan menyediakan topeng gas dengan kotak yang boleh ditukar ganti untuk bekerja dalam keadaan yang berbeza.

Kit KVIM mempunyai sarung tangan yang boleh diganti untuk kerja mudah dan untuk manipulasi ketepatan tinggi. "Kuarza" digunakan untuk bekerja di makmal dengan virus dan bakteria yang berbahaya dan kurang difahami. Ia mempunyai keperluan yang lebih tinggi untuk penebat dan penapisan udara luar.

Dari pencemaran industri am

Untuk kerja kotor dan berdebu, pakaian berkualiti tinggi juga diperlukan: mereka melindungi pakaian dan badan dari kotoran, mudah dibasuh dan direka bentuk untuk kegunaan jangka panjang.

Selalunya mereka diperbuat daripada propilena, menghasilkan siluet lurus.

Selalunya ia adalah pakaian ringan dengan hud. Mereka dilengkapi dengan sarung tangan, penutup kasut dan pernafasan.

Daripada arka elektrik

Perlindungan daripada pelepasan elektrik memberi saman yang dibuat daripada bahan BANWEAR (kapas + nilon). Sesuai itu mempunyai musim bermusim (musim panas-musim sejuk), pemprosesan yang berbeza bergantung pada kelas perlindungan. Pakaian sedemikian diperlukan untuk pengimpal, juruelektrik, juruelektrik, jurutera ujian. Sut (seluar atau separa pakaian dan jaket) mengurangkan risiko kerja dan dapat menyelamatkan pekerja.

Dengan impregnasi retardant api

Imparansi tahan api sering digunakan dalam saman perlindungan. Asas itu dirawat kapas, kulit, flameshild, dan sebagai impregnasi - retardants api. Mereka boleh digunakan untuk pakaian sebelum digunakan.

Untuk penunggang motosikal

Ciri-ciri menunggang motosikal untuk penunggang motosikal yang lama dibuat sangat terdedah. Jika amatur sering mengabaikan untuk membeli saman perlindungan, maka atlet perlumbaan profesional memahami bahawa saman yang baik dapat menyelamatkan nyawa.

Bahan tradisional dipanggil kulit, ia tidak ditiup, ia menghasilkan geseran minimum dengan udara.

Bahan-bahan moden - nilon, gentian aramid mempunyai kelebihan yang sama, dan masih membuat bingkai yang fleksibel, tahan lama yang dapat melindungi dari kesan.

Reka bentuk kostum mengambil kira jenis kecederaan yang biasa, memberikan perlindungan (pengeras, beg udara, dan lain-lain).

Pakaian motosikal sedemikian membantu melembutkan kejutan dan memastikan pertukaran haba yang betul. Pakai mereka di atas pakaian atau pakaian.

Cara memakai yang lebih pendek

Untuk bekerja dalam saman perlindungan adalah selesa, anda perlu mengikuti peraturan yang mudah. Kostum harus dipakai di atas linen, dari -10 ° C hingga 15 ° C - berbanding pakaian seragam bermusim, jaket empuk membantu memanaskan di bawah -10 ° C. Bagi helm dan tudung, cadangan untuk musim sejuk - pastikan anda menggunakan balaklava. Butang pelindung diletakkan pada kaus kaki atau tapak kaki. Adalah disyorkan untuk menyimpan pakaian dan memakainya di tempat teduh supaya mereka tidak terlalu panas. Prestasi maksimum dicapai pada kadar yang lebih baik.

Anda perlu berubah menjadi pakaian seragam sebelum bekerja, pekerja melakukannya pada pasukan khas. Mod operasi dalam saman mengambil kira suhu dan syarat-syarat lain yang dinyatakan dalam arahan. Dalam cuaca yang mendung, masa kerja mungkin lebih panjang, dan latihan pendahuluan meningkat.

Untuk memilih saman pelindung yang betul, anda perlu mengambil kira iklim dan spesifik kerja, semua faktor yang mungkin dihadapi oleh pekerja semasa melaksanakan tugas mereka. Dan hanya kedai-kedai terbukti yang bekerja dengan pengeluar dapat menjamin kualitas saman pelindung.

Komen
Pengarang Komen

Pakaian

Skirt

Blaus