Makeup dalam teknik "baking"

Cermin solek

Penjagaan untuk penampilan tidak kehilangan kaitan dalam kalangan wanita dari semua peringkat umur dan segmen masyarakat. Salah satu masalah yang paling teruk adalah kulit tidak sempurna. Hari ini, terdapat banyak alat dan teknik untuk membantu menangani masalah ini. Dalam artikel ini kita akan membincangkan kaedah terbaik, yang sekurang-kurangnya sementara, akan membantu menyelesaikan masalah ini - "membakar".

Berhubung dengan ciri-ciri

"Baking" menutup wajah, menyoroti atau menekankan ciri, tetapi tanpa menggunakan sebarang alat berkedip. Ia juga menyembunyikan kecacatan seperti liang yang diperbesarkan, jerawat yang rosak atau bekas luka. Tetapi ciri utama terletak pada kemungkinan beg masker dan bulatan gelap pada kulit halus di bawah mata. Makeup digunakan menggunakan teknik ini akan bertahan sekurang-kurangnya 24 jam tanpa sebarang masalah. Dan wajah akan kelihatan seperti membosankan yang mungkin. Kaedah ini telah kontraindikasi - ia tidak boleh digunakan untuk kulit kering atau jerawat.

Sedikit sejarah

"Baking" bukanlah suatu inovasi, teknik penyembunyian tebal dikenal di Mesir kuno, di mana para penguasa dan aristokrat menggunakannya, bersama-sama dengan menggariskan mata, untuk menonjol di kalangan orang awam, sebagai contoh, Cleopatra yang terkenal menggunakan sampah buaya untuk pemutihan wajah. Tidak lama kemudian, wanita Mesir dari lapisan masyarakat yang lebih tinggi mula meletakkan serbuk pada kulit dari cengkerang mutiara laut yang dihancurkan ke serbuk terkecil, dicampur dengan kapur parut.

Di zaman Elizabeth, teknik itu dihidupkan kembali berkat Ratu England Elizabeth yang Pertama, yang mengisytiharkan pucat, walaupun nada wajahnya hampir menjadi tanda utama bangsawan. Pada masa itu, wanita menggunakan telur putih, telur, dan mentah telur putih untuk memperbaiki solek, yang tentunya tidak selamat dan menyebabkan kemudaratan yang tidak dapat diperbaiki kepada kesihatan wanita. Dalam era Victoria, lukisan sudah tidak dapat dipakai lagi, memandangkan Queen Victoria mengisytiharkan solek hak prerogatif wanita yang mudah.

Pada permulaan abad kedua puluh, terdapat peningkatan lagi dalam popularitas "membakar" dalam kalangan tertentu - artis profesional dan orang-orang pelukis menggunakan teknik ini. Hari ini, teknik ini telah tersebar luas terutama terima kasih kepada Kim Kardashian dan stylistnya Mario Dedivanovich, yang juga pernah mengadakan beberapa kelas tuan pada teknologi "baking".

Apa yang diperlukan?

Pertama anda perlu menyediakan semua produk yang anda perlukan untuk teknik solek ini. Dan juga, sebelum meneruskan secara langsung ke aplikasi, anda perlu membersihkan kulit dan melembapkannya. Perhatian khusus diberikan kepada kulit lembut kelopak mata. Untuk solek jenis ini, anda memerlukan beberapa produk kosmetik penting: asas (asas ringan yang sesuai), concealer, serbuk kering, span basah dan berus lebar berbulu.

Perlu diingat bahawa serbuk untuk "membakar" sepatutnya hanya hancur dan lut sinar (transculent), walaupun selepas proses "baking" anda juga boleh menggunakan serbuk biasa. Berikut adalah senarai bajet produk solek teladan yang boleh digunakan dalam "baking":

 • Yayasan Serbuk Serum Gabungan Sihat oleh Bourjois menyediakan salutan cahaya, lut dan semulajadi, lebih-lebih lagi, memberikan kelembapan tambahan. Kos dalam 450-500 Rubles.
 • Catrice Concealer "Camouflage Cair" - Idealnya menyembunyikan lingkaran hitam di bawah mata, serta kecacatan lain pada kulit. Harga 280 rubel.
 • Coty Airspun "serbuk muka longgar" - seolah-olah dicipta khas untuk "baking", mempunyai kesan penetapan yang jelas. Kos 1000-1150 rubel untuk balang 65 gram.
 • Sponge dari Catrice Make Up Blending Sponge. Harga adalah kira-kira 300 Rubles.
 • Berus luas dan berbulu dari Bourjois Paris. Harga adalah kira-kira 280 rubel.

Rahsia "membakar"

"Baking" diterjemahkan dari bahasa Inggeris dengan tepat sebagai "panggang", iaitu, anda menggunakan solek, dan kemudian menggunakan serbuk transparan (tembus), membetulkannya (bakar) itu.

Untuk mendapatkan hasil yang sempurna, pakar menasihati anda untuk menggunakan concealer dan serbuk beberapa nada yang lebih ringan daripada nada kulit semulajadi anda, dan memohon serbuk tanpa menunggu pen concealer dan asas cair untuk kering - serbuk itu harus "pasangan" dengan seluruh solekan.

Jenis solekan ini menyiratkan penutup muka yang sangat padat, menghalang pernafasan kulit, kerana ini, penggunaan teknik yang sering digunakan adalah kontraindikasi. Ia boleh digunakan hanya untuk peristiwa-peristiwa penting terutamanya atau, katakan, pemotretan gambar yang panjang, tetapi dalam kes tidak untuk solek harian "pejabat".

Pelajaran daripada profesional

Menggunakan teknologi di rumah tidaklah mudah, walaupun dengan beberapa amalan dan kemahiran sesiapa sahaja boleh menguasainya. Selain itu, permohonannya memerlukan masa, jadi anda mesti mempunyai kira-kira 30 minit untuk membuat solek hebat tanpa tergesa-gesa. Sarjana solek yang berbeza menggunakan kaedah "baking" yang berlainan. Di bawah ini kita melihat dua spesies yang paling popular.

Oleh itu, kaedah pertama:

 1. Bersih dan pelembap wajah anda.
 2. Sapukan concealer dalam lapisan tebal pada kelopak mata yang lebih rendah., serta semua kawasan yang paling bermasalah atau gelap di muka dan gosok dengan span basah. Biarkan ia kering (kira-kira 5-7 minit).
 3. Terapkan penyembur cecair dengan lapisan kedua di seluruh muka. dan campuran lagi dengan span basah.
 4. Tanpa menunggu pengeringan, murah hati menutup muka anda dengan serbuk rapuh.
 5. Sorot tulang pipi dan wiski anda dengan bronzer dan bedak lagi..
 6. Selepas 5 minit, sikat serbuk berlebihan dengan berus besar dan lebar..

Kaedah nombor 2:

 1. Juga, seperti dalam versi pertama - membersihkan dan melembapkan kulit, memberi perhatian khusus kepada kelopak mata yang lebih rendah..
 2. Tutup kawasan masalah dengan lapisan concealer yang tebal dan spons dengan spons.dicelupkan dalam cecair solek fixative.
 3. Memohon asas cahaya kepada wajah di mana anda tidak menggunakan concealer..
 4. Di tengah dahi, belakang hidung dan dagu, gunakan penyapu.
 5. Pada tulang pipi, dan juga pada garis rambut memakai serbuk warna gelap.
 6. Dip basah basah di dalam serbuk lut dan tekan ke zon yang anda mahu bakar., memberi perhatian khusus kepada zon yang diliputi oleh concealer.
 7. Selepas 10 minit, goncangkan apa-apa serbuk berlebihan dengan berus berbulu..

Petua

Adalah lebih baik untuk melembabkan span dengan semburan penetapan khusus untuk make-up, contohnya, Superstay 24 oleh Maybelline New YorkIni akan memberikan rintangan tambahan. Adalah lebih baik untuk memilih asas (asas), concealer dan serbuk sekurang-kurangnya satu nada lebih ringan daripada naungan semula jadi kulit anda - ini akan memberi kesegaran tambahan dan cahaya kepada muka.

Keadaan yang tidak boleh diketepikan untuk "membakar" yang berjaya adalah untuk memohon serbuk segera ke asas dan concealer, mengelakkan pengeringan mereka pada kulit (zarah serbuk kering sepatutnya mempunyai masa untuk "pasangan" dengan asas basah untuk mendapatkan kesan "penaik", iaitu, menetapkan solek). Untuk kulit yang mempunyai kedutan yang baru muncul, terdapat teknologi yang berasingan untuk memohon "baking":

 • Kulit perlu dibersihkan dan dikekalkan secara intensif..
 • Sebelum memohon asas concealer dan nada, ringan lap buku asas cecair di kedutan.
 • Sapukan penukar pada kulit di bawah mata..
 • Tutup wajah dengan asas cahaya dan padanya, letakkan penyembunyikan semula pada semua masalah.dan juga sebagai penyerang.
 • Sapukan serbuk transparan (tembus) dengan span basah.bergerak dari atas ke bawah.
 • Selepas tamat tempoh 5-7 minit, masih, bergerak dari atas ke bawah, goncangkan serbuk yang berlebihan dari muka.

Walau bagaimanapun, jika dari semasa ke semasa anda perlu menggunakan teknologi solekan ini, jangan lupa untuk sentiasa menjaga khasiat tambahan dan pelembab kulit - memanjakannya dengan topeng muka dan gunakan semburan air terma,yang akan menghalang pengeringan pramatang dan melepaskan kulit.

Dalam video seterusnya - pelajaran tentang penaik dan kontur muka.

Komen
Pengarang Komen

Pakaian

Skirt

Blaus