Solek muka persegi

Solek muka persegi

Pemilik wajah berbentuk persegi sering tidak berpuas hati dengan penampilan mereka, kerana wajah sedemikian mempunyai kekurangan dan ciri sendiri. Untuk menyembunyikannya, anda perlu tahu kaedah solek.

Ciri-ciri

Kebanyakan gadis tidak suka dengan ciri-ciri besar wajah mereka, dan mereka cuba membetulkannya dengan make-up. Untuk ini anda perlu tahu beberapa peraturan:

 1. Ia harus menggelapkan bahagian-bahagian yang luas. - tulang pipi, dagu, hidung, dahi, sebagai tugas utama adalah untuk mengurangkan visual wajah dan memberi bentuk bujur;

 2. Bahagian utama muka mesti dijelaskan dengan kosmetik. Jadi ia secara visual membentang;

 3. Ia perlu memberi tumpuan kepada merit. Sekiranya ada bibir yang bengkak atau mata besar, maka mereka mesti dibezakan.

Berikutan peraturan ini, setiap gadis dengan bentuk persegi boleh melembutkan garis dan menekankan sisi terbaik penampilannya.

Peraturan dan peringkat pembetulan

Untuk visual mengubah bentuk persegi, anda harus mengikuti algoritma aplikasi solek khusus. Pembetulan langkah demi langkah dengannya kelihatan seperti ini:

 • Mengubah bentuk dan garis lebar muka dengan menggunakan cara tonal:
  • Untuk memulakan kulit perlu dibasahkan dengan krim atau asas untuk solek. Ini akan membantu untuk menyebarkan alat pengarang secara merata;

  • Ambil dua warna yayasan. Kita sepatutnya sama dengan kulit semula jadi, dan yang kedua harus 1-2 tona lebih gelap. Adalah disyorkan untuk memohon krim dengan berus, jadi ia akan menjadi lebih teruk dan tidak memberi kesan topeng.

   Alat tonal, warna yang sama dengan warna gelap diperlukan untuk menarik bujur. Kemudian anda perlu berhati-hatilah dengan teliti garis dan gunakan krim di bahagian utama muka. Kawasan kulit yang masih utuh harus berwarna dengan warna yang lebih gelap dan naungan;

  • Sekiranya hidung diperuntukkan secara besar-besaran pada pelan umum, ia harus sedikit diwarnakan oleh krim pada nada lebih gelap. Untuk melakukan ini, ia digunakan untuk sayap dan teliti teduh. Letakkan di atas serbuk, warna cahaya concealer;

  • Pembetulan tulang pipi dan pipi yang memerah. Untuk tujuan ini, hanya nada cahaya yang digunakan. Jangan naungi mereka dengan bibir, kerana ini memberi tumpuan kepada dahi yang luas. Garis rouge harus berakhir pada paras bibir;

  • Dahi dan dagu dipancarkan dengan asas serbuk atau penukar cahaya warna.

Selepas wajah telah menjadi bentuk bujur yang menarik, anda harus meneruskan ke langkah seterusnya.

 • Pembetulan kening:
  • Untuk memulakan kening harus diberi bentuk yang betul. Dalam kes ini, mereka tidak seharusnya terlalu tipis atau luas. Keutamaan harus diberikan kepada kening yang dipendekkan dan bentuk dengan selekoh. Mereka tidak boleh dibuat lurus atau bulat;

  • Ia tidak disyorkan untuk mewarna atau menarik rambut hitam. Walaupun mereka sendiri hitam, tidak perlu lagi menekankan mereka. Warna pensel alis harus dipilih berdasarkan warna rambut atau nada yang lebih ringan.

 • Buat mata:
  • Bagi kanak-kanak perempuan dengan mata sempit atau kecil, anak panah akan menjadi penyelamat sebenar. Mereka perlu di sudut-sudut mata mengangkat sedikit. Untuk solek petang sesuai hitam, dan untuk hari - anak panah berwarna kelabu atau berasap;

  • Palet bayangan harus digunakan monophonic. Dengan mata yang dekat, disarankan untuk meletakkan bayang-bayang cahaya di sudut-sudut dalam, dan dengan mata yang jauh ditetapkan, sebaliknya, warna gelap. Pilihan warna bayangan bergantung kepada jenis solek dan acara;

  • Jangan lupa melukis bulu mata. Rambut di atas perlu diikat dengan dakwat dalam beberapa lapisan. Bahagian bawah harus ditutup hanya di sudut.

 • Bentuk bibir:
  • Dengan bantuan pensil untuk bibir, anda boleh meningkatkan atau mengurangkan saiznya. Warna harus dipilih dekat dengan naungan semulajadi bibir;

  • Gincu warna terang sesuai hanya pada waktu petang make-up. Pada pilihan petang hendaklah diberikan untuk bersinar dengan naungan neutral atau bibir bibir.

Siang hari

Solek hari dicirikan oleh warna yang menenangkan dan penyediaan kulit yang menyeluruh. Sebelum memakai solek, ia perlu dibersihkan dengan scrub, dirawat dengan tonik dan dilembapkan dengan krim atau asas solekan. Ini diikuti dengan memohon asas warna kulit dan warna sejuk. Semua dana diwarnakan dengan teliti, dan lebihan dikeluarkan dengan serbet. Penekanan perlu diletakkan pada hanya satu muka terperinci.

Pada siang hari lebih baik untuk menyerlahkan mata Untuk tujuan ini, memilih beberapa warna dari satu julat. Palet mestilah selaras dengan warna mata.

Sempadan antara bayang-bayang berbilang haruslah dibayang-bayang dengan teliti. Adalah sesuai untuk menjadi maskara hitam kaya. Untuk bibir, pilih warna oren gincu atau gloss.

Petang

Untuk petang petang juga penting untuk menyiapkan kulit - bersihkan dengan tonik atau buih dan guna asasnya. Untuk petang, wajah harus diselaraskan mengikut semua peraturan. Pertama, berikan bujur yang betul, kemudian buat bahagian utama. Mata atau bibir boleh dibezakan lebih cerah.

Untuk merah jambu bibir bibir, warna merah. Untuk mata - teknik "mata berasap". Anda boleh memilih warna gelap bayang-bayang. Sesuai dengan ini dan make-up. Mereka boleh menjadi panjang dan ketebalan yang berlainan.

Eyeliner adalah lebih baik untuk memilih hitam. Dengan penjagaan khas, perlu dibezakan kedua-dua bulu mata atas dan bawah.

Cara membuat solek yang betul untuk wajah bentuk persegi - dalam video di bawah.

Komen
Pengarang Komen

Pakaian

Skirt

Blaus