Makeup untuk remaja

Makeup untuk remaja

Memandang indah adalah impian setiap gadis. Sejak remaja dalam perjalanan keseluruhan senjata kosmetik. Selalunya jenis sifat-sifat muda kelihatan menjijikkan. Apabila menggunakan solekan, ia patut dipertimbangkan hakikat bahawa solek untuk remaja adalah topik yang berasingan yang patut diberi perhatian khusus.

Ciri-ciri

Tidak ada yang buruk tentang mahu menjadi dewasa. Walau bagaimanapun, kualiti make-up tidak hanya memberi penekanan kepada ciri-ciri muka: penting untuk dapat menyembunyikan kecacatan.

Solek remaja tidak boleh menjadi terang dan mencolok: hari ini, setiap gadis tahu bahawa ia adalah hodoh dan kelihatan tidak masuk akal. Walau bagaimanapun, tanpa kemahiran dan peraturan yang diperlukan untuk memohon kosmetik, hasilnya tidak semestinya sempurna.

Adalah penting untuk memahami bahawa kosmetik dipilih berdasarkan umur. Jika anda menggunakan senjata kosmetik ibu saya, anda boleh membahayakan kesihatan kulit, menyebabkan alergi, kerengsaan ederma atau gatal-gatal kulit.

Peraturan pertama kosmetik - keaslian. Makeup perlu kelihatan tidak mudah dan mudah. Ia adalah penampilan semula jadi yang cantik yang akan menghasilkan kesan yang lebih baik.

Peraturan kedua solek - penjagaan kulit muka. Oleh kerana perubahan dalam tahap hormon (terhadap latar belakang pematangan badan), pada masa ini, kulit sering berhadapan dengan kemerosotan dalam keadaan mereka. Jika seorang wanita menganggap dirinya seorang dewasa, anda perlu memulakan dengan penjagaan kulit yang menyeluruh. Jika tidak, anda boleh kehilangan kecantikan dan kesihatan dermis, serta menjadi tebusan kepada kompleks anda sendiri.

Jika anda mengabaikan keadaan kulit dan memohon kosmetik kepada kulit yang tidak dirawat dan berpenyakit, bukan sahaja kesihatan, tetapi juga penampilan yang akan menderita.

Kulit pada masa remaja sangat terdedah. Memilih kosmetik pertama, anda perlu memberi keutamaan kepada produk mineral berkualiti tinggi. Adalah mustahak bahawa ubat-ubatan itu adalah hypoallergenic dan sesuai untuk kulit yang sangat sensitif dan halus. Peraturan nombor tiga - pilihan kosmetik berkualiti tinggi dengan kesan menenangkan dan penyembuhan.

Peraturan keempat adalah loghat umur. Stylists profesional menekankan bahawa tujuan solek remaja adalah untuk menekankan pesona remaja. Walaubagaimanapun, ia dibenarkan untuk memijat ciri-ciri muka dengan menggunakan semua artileri kecantikan yang ada.

Beg kosmetik pertama: aksesori dan kosmetik

Solek berkualiti tinggi melibatkan penggunaan alat khas. Mereka tidak boleh banyak: perkara utama adalah bahawa ia digunakan dengan betul:

 • berus bulat besar - untuk serbuk;
 • berus kecil - untuk memerah;
 • dua kecil (rata dan volumetrik) - untuk bayang-bayang bulu;
 • pengeriting bulu mata;
 • berus kecil - untuk lipstik regangan.

Solek yang diperlukan remaja termasuk:

 • penyembunyian bakteria;
 • serbuk longgar;
 • pangkalan di bawah naungan;
 • bayang-bayang;
 • maskara kelabu gelap atau coklat;
 • gincu;
 • lip gloss telus.

Sifat muda tidak dianjurkan untuk menggunakan pensil atau eyeliner: ini dapat mengubah ciri-ciri wajah untuk lebih buruk, menambah usia. Jika anda tidak mahu melepaskan pensel, anda perlu membeli alat untuk memadankan warna rambut. Dan tugasnya adalah untuk memastikan bahawa pensil di muka tidak dapat dilihat: ia mesti perlahan-lahan diwarnakan untuk mewujudkan kesan semula jadi.

Adalah penting untuk memahami bahawa apa-apa solek yang berkaitan bukanlah satu sebab untuk menunjukkan keseluruhan senjata kosmetik yang sedia ada. Jangan sama dengan wanita dewasa, make-up yang menjerit dengan semua cat asid.

Walau apa pun sebab solek (hari, petang, setiap hari, musim panas, sekolah), seni sebenar stylist adalah untuk memakai solek seolah-olah ia tidak di muka.Ia perlu menekankan kulit yang sempurna dan menunjukkan keindahan mata.

Penyelesaian warna

Pilihan warna serbuk, berminyak harus berusaha ke arah warna semula jadi, sedekat mungkin dengan nada kulit semula jadi. Warna yang dibenarkan dengan penambahan subtone pic dan merah jambu (bergantung kepada jenis kulit). Penyembur haruslah separuh nada lebih ringan daripada kulit semula jadi.

Bayang-bayang boleh mengambil dua atau empat warna. Ini akan mewujudkan kesan semula jadi apabila teduhan. Anda tidak boleh membeli warna berasid, merah jambu atau biru: warna sejuk kelihatan hodoh, merah jambu dan kemerahan menjadikan mata anda kelihatan sakit dan bengkak. Eksperimen dengan nada yang agresif tidak boleh diterima: mustahil untuk memusnahkan kecantikan semula jadi.

Warna gincu sangat telus. Pada masa remaja, bibir gadis itu dicirikan oleh kecerahan semula jadi. Anda boleh membeli bersinar telus. Dan jika anda mahu aksen kecil, maka anda harus melihat warna terumbu karang, kopi, telanjang dan cahaya terracotta. Adalah lebih baik untuk menahan diri dari nacre: kesan ini memerlukan kulit bersih dan keputihan gigi.

Kesan gloss tinggi yang tidak diingini: jenis gincu jenis ini tidak sesuai dengan remaja.

Pensil mata dan pensil alis - topik yang berasingan. Ia seolah-olah remaja yang terlalu cerah dan lebar alis adalah satu standard kecantikan. Sebenarnya, mereka tidak boleh menonjol, ia adalah tawar dan kelihatan kurang ajar.

Kami tidak boleh membenarkan laut aksen di muka: dalam kes ini, mereka berhenti menjadi aksen, mencipta dari gadis imej seorang gipsi. Di mana-mana umur adalah penting untuk menekankan kesihatan kulit dan ekspresi wajah. Kita mesti menunjukkan kecantikan semulajadi mereka.

Oleh itu, warna kening yang sempurna harus menjadi satu warna lebih ringan daripada warna rambut.

Cadangan pakar

Stylists yang bekerja di bidang fesyen mengesyorkan bahawa remaja mula menggunakan kosmetik pada masa yang sama sebagai siri penyayang untuk kulit mereka. Jangan gunakan solekan pada kulit yang tidak dirawat. Di samping itu, adalah perlu untuk membuang solek pada waktu petang: ia tidak boleh diterima untuk tidur dengan solek di muka.

Di antara petua terdapat beberapa peraturan yang tidak dapat dipertikaikan:

 • dengan kulit yang sakit dan cedera, solek kelihatan menyedihkan;
 • sebelum menggunakan kosmetik, penting untuk melembapkan dan menyediakan dermis;
 • pilih warna produk kosmetik harus sesuai dengan warna mata, kulit dan rambut, dan juga mengambil kira kes tertentu (untuk pelajaran, hari jadi, disko);
 • anda tidak boleh menggunakan ejen pelindung padat: ia akan menghasilkan kesan topeng dan menekankan luka-luka itu;
 • Nada dramatik dalam solek patut dikurangkan (kurang warna gelap yang mencipta kesan negatif);
 • Anda tidak boleh menyalin gaya seseorang, meniru orang tertentu: penting untuk kekal sendiri, ini akan membolehkan anda menjadi individu;
 • Tidak perlu menggunakan maskara setiap hari: ini boleh menyebabkan penurunan bilangan bulu mata.

Salah satu trend yang dahsyat yang berlaku di kalangan pelajar sekolah adalah kesan "bibir itik". Anda perlu memahami satu perkara: menjadi semula jadi yang indah. Walaupun mempunyai bibir, tidak perlu menunjukkan kosmetik dan bentuk dengan cara yang sama.

Make up remaja yang cantik adalah ungkapan diri, seolah-olah kesederhanaan, tetapi imej yang rumit.

Apa dan bila sesuai?

Setiap umur mempunyai batasannya. Apa yang baik pada umur 16 dan 17 tahun adalah benar-benar tidak sesuai pada 12. Agar tidak mengatasi muka dengan lebihan kosmetik, anda harus memberi perhatian kepada umur gadis itu:

 • 12 tahun - Penekanan pada kesihatan kulit, bayang-bayang halus dan kilauan telus bukan gincu. Variasi alternatif sesuai sebagai maskara bulu mata (mascara-gel telus dengan vitamin A, E).
 • 13 tahun - Komponen pembersihan kulit, menyambungkan concealer untuk menyembunyikan ketidaksempurnaan kulit, penyembuhan mascara dan warna lipstik berwarna pic.
 • 14 tahun - Serbuk mineral ringan ditambah ke concealer (untuk membetulkan ketidaksempurnaan dermis). Make-up ini membolehkan variasi cahaya warna bayang-bayang, lipstik berwarna merah jambu tekstur ringan dan penampilan maskara untuk bulu mata (1 lapisan).
 • 15 tahun - masa berlakunya asas cahaya, eyeliner dan kening. Maskara masih digunakan dalam jumlah minimum, dengan berhati-hati menyikat bulu mata dan menghalangnya daripada melekat. Gincu semakin sedikit lebih kaya.
 • 16 tahun - Hone bekerja dengan eyeliner dan kening, warna semula jadi bayang-bayang dengan peralihan warna yang lancar, sekurang-kurangnya gincu. Make-up gadis berusia 16 tahun membolehkan anda menekankan ekspresi wajah.
 • 17 tahun - Pemilihan warna solek untuk gaya tertentu. Eksperimen yang dibincangkan masa. Pembersih, serbuk, concealer, pensil coklat atau gel untuk kening, tekstur mudah gincu dibenarkan.

Ke sekolah

Dalam kebanyakan kes, tujuan solek setiap hari akan dikaitkan dengan sekolah:

 • Kasual. Pembuatan sekolah perempuan tertakluk kepada kod berpakaian ketat seperti wanita dewasa yang bekerja di pejabat. Warna terang tidak dibenarkan - tidak sesuai. Tidak boleh ada penembak dan berat: ini adalah solek siang hari, yang ringan dan menekankan kesegaran wajah. Fokus utama adalah kesihatan kulit.
 • Pada 1 September. Hari istimewa membolehkan sesaat. Pastikan untuk menyerlahkan warna merah, menunjukkan nada wajah yang segar dan tenang. Memperkukuhkan kesan yang baik dengan rambut yang kemas.
 • Pada loceng terakhir. 9 dan 11 kelas - masa peralihan. Hari perpisahan ke sekolah agak sedih, tetapi terutama sekali. Dalam kes ini, sesetengah kebebasan solek dibenarkan. Anda boleh meningkatkan tumpuan mata, memilih warna yang lebih tepu bayang-bayang.

Di samping itu, terdapat juga kes-kes lain untuk penggunaan kosmetik remaja:

 • Lingkaran, acara ekstrakurikuler. Kesopanan tradisional, minimum kecemerlangan dan kesederhanaan bayang-bayang. Jika boleh, lakukan tanpa pensel. Inilah keadaan apabila kelas tidak penting (6, 7, 9, dan lain-lain): penting untuk membuat kesan yang baik terhadap orang lain.
 • Untuk hari jadi. Sebab untuk mempelbagaikan gaya, menekankan rasa rasa. Anda boleh menambah nada gincu merah jambu, warna coklat yang lebih gelap dari bayang-bayang dan sedikit kilauan mata.
 • Kepada disko. Eksperimen yang jelas dalam alasan. Matte gincu nude, maskara hitam dan sedikit pemilihan garis alis dibenarkan. Pada usia 16-17 tahun, anda boleh melihat pemandangan dengan jalur celak nipis tanpa kesan "mata kucing."
 • Solek peringkat. Keamatan bergantung pada watak tertentu. Dalam sesetengah kes, solekan memerlukan pembentukan pepejal dengan penggunaan sarana tonal, concealer, eyeliner dan beberapa lapisan maskara (untuk kesan mata besar).

Bagaimana untuk melakukannya?

Make-up cantik itu sendiri tidak begitu sukar kerana sepertinya pada pandangan pertama. Dengan melengkapkan semua langkah langkah demi langkah, anda boleh dengan mudah menguasai helah solek remaja.

Asas diambil teknik standard. Jika ia tidak menyiratkan penggunaan cara tonal (kulit itu bersih dan tidak memerlukannya), langkah ini dilangkau.

 • Kesucian keluaran kulit. Sebelum memohon kosmetik, adalah penting untuk mencuci kulit dan bilas dengan air sejuk: ini akan mengecilkan liang-liang.
 • Asas berukuran kering dikeringkan ke kulit kering, menyebar ke kawasan berbentuk T, hidung, dahi, dagu dan pipi.
 • Untuk bulu, gunakan berus besar. Lapisan itu harus berubah nipis, tidak dapat dilihat.
 • Menyembunyikan kelemahan kulit, menggunakan concealer menghilangkan bulatan gelap di sekitar mata, jerawat yang kelihatan atau keradangan.
 • Sentuhan akhir kulit tanpa cacat adalah lapisan cahaya serbuk mineral, yang diterapkan dengan serbuk bubuk.
 • Dengan bantuan kening pensil coklat membuat sedikit lebih cerah, menggariskan bentuk dan memudarnya. Tidak sepatutnya ada garis kontur yang kelihatan: segalanya semulajadi mungkin.
 • Pada kelopak mata mudah alih, ia meletakkan warna cahaya. Dengan bantuan bayang-bayang nada gelap memancarkan sudut luar. Nada cahaya melewati kelopak mata bawah (hampir tidak dapat dilihat).
 • Untuk visual meningkatkan saiz mata, bar nipis, hampir tidak kelihatan dengan bayang-bayang putih diadakan di sepanjang garis lash.Perkara yang sama boleh dilakukan di tepi bawah.
 • Jika tanpa pensil dalam apa cara sekalipun, mereka melukis garis lembut dan malap sepanjang pertumbuhan bulu mata.
 • Menggunakan maskara, cabut bulu mata atas dalam satu lapisan. Bahagian bawah tidak dapat disentuh, tetapi jika anda benar-benar mahukan, anda tidak boleh meluruskannya dengan dakwat. Adalah penting bahawa bulu mata kelihatan semula jadi, jadi selepas memohon maskara, mereka perlu disikat.
 • Gincu dipilih dalam nada bibir. Pada usia ini tidak boleh ada pukulan pensil. Ia cukup untuk meletakkan sedikit pigmen di tengah bibir dan dengan berus untuk meregangkan gincu ke sempadan. Untuk mengekalkan bibir anda kelihatan kering, anda boleh pergi ke atas dengan kilauan yang telus. Walau bagaimanapun, lebihan itu harus basah dengan serbet kertas.

Makeup untuk remaja melibatkan penjagaan tetap bukan sahaja untuk kulit, tetapi juga aksesori. Berus harus dibasuh dengan sabun bayi, mereka harus sentiasa bersih, agar tidak mencetuskan jerawat atau keradangan.

Untuk maklumat lebih lanjut tentang remaja make-up, lihat video di bawah.

Komen
Pengarang Komen

Pakaian

Skirt

Blaus