Solek kekal alis

Solek kekal alis

Kening yang anggun, mempunyai bentuk, warna dan bengkok yang baik, mampu mencantikkan wajah, mengalihkan perhatian dari kelemahannya dan menekankan kecantikan dan bersinar mata. Untuk pembetulan kening dalam kes apabila mereka kurang ekspresif, pelbagai teknik solek kekal digunakan.

Apa itu?

Solek kekal adalah prosedur kosmetik yang membantu meningkatkan kening sedia ada. Dengan bantuannya, anda boleh menyesuaikan kontur secara drastik, cat atas kening yang jarang ditemui, menambah warna dan kecerahan kepada kening yang terang dan terang dan secara amnya menghapuskan keperluan penjagaan harian.

Di samping itu, pembetulan seperti itu boleh meningkatkan harga diri orang yang tidak mempunyai alis semulajadi akibat penyakit, masalah genetik atau prosedur perubatan.

Asas semua teknik yang digunakan dalam membuat solek kekal adalah penembusan pigmen pewarna di bawah kulit, jadi anda pasti boleh memanggil prosedur ini sejenis tatu klasik.

Adakah ia sakit?

Seperti yang anda tahu, apa-apa tattoo dilakukan dengan menggunakan jarum yang mempunyai ketebalan yang berbeza dan menjadikan pewarna di bawah kulit pelanggan. Anestetik digunakan pada permukaan kulit sebelum menyuntik, biasanya gel yang mengandungi bahan anestetik (contohnya, lidocaine).

Dilihat oleh ulasan gadis-gadis yang telah membuat solekan alis kekal, prosedur ini agak menyakitkan, tahap ketidakselesaan bergantung pada teknik yang dipilih dan pada ambang sakit individu itu.

Yang paling kurang menyakitkan adalah proses penyemburan serbuk, ini disebabkan oleh kedalaman kecil puncture dan fakta bahawa teknik ini tidak memerlukan pengisian padat seluruh ruang alis dengan pigmen. Walau bagaimanapun, tolak teknik seperti ini boleh dipanggil pemeliharaan yang lebih pendek hasilnya: kening serbuk akan berlangsung setahun setengah. Perasaan yang paling menyakitkan diterangkan oleh pelanggan yang telah membuat diri mereka prosedur tatu klasik yang direka untuk tempoh tiga hingga lima tahun.

Jenis dan kaedah

Salun kecantikan yang menyediakan perkhidmatan untuk memohon solek alis kekal panggilan prosedur ini pelbagai nama yang berbeza. Cara memohon tatu pada permukaan alis, yang kini digunakan, boleh dikurangkan kepada tiga jenis utama:

 • Tatu rambut kening, yang mungkin klasik (Eropah) atau Timur;
 • Mikroblading, juga dipanggil teknologi 6D, biotatutage, alis garis HD, mikropagmentasi alis 6D;
 • Teknik penyemburan serbuk alis serbuk yang mempunyai nama lain: tatu dengan teduhan, jahitan, penyembur beludru, cat air, piksel, bertitik, bayangan, dll.

Apa yang berbeza?

Berbulu

Teknik ini mendapat namanya dari kaedah lukisan yang digunakan oleh tuan. Apabila memohon pigmen, dia menarik setiap rambut khayalan dalam corak, mewujudkan panjang, ketebalan, arah pertumbuhan. Apabila menggunakan teknik yang dikenali sebagai rambut Eropah, kening yang ditarik adalah kira-kira sama panjang dan terletak pada arah pertumbuhan. Teknik Timur lebih rumit, ia memerlukan tuan untuk meniru persilangan semula jadi rambut yang mempunyai panjang dan teduh yang berlainan, sementara tatu kelihatan lebih semula jadi.

Meletakkan pigmen dilakukan dengan menggunakan mesin khas. Kesan ini berlaku dari tiga hingga lima tahun.

Mikroblading

Dengan cara ini menggunakan tatu, rambut ditarik lebih subtly, mereka mempunyai ketebalan yang berbeza, meniru kelengkungan semula jadi mereka dan pelbagai warna.Dalam kes ini, penembusan pewarna berlaku pada kedalaman kedalaman epidermis, yang bermaksud bahawa kesakitan dari suntikan kurang sensitif dan penyembuhan lebih cepat.

Apabila melakukan microblading, pemegang digunakan, yang berbeza dari mesin tatu dengan kesan yang lebih jinak. Kening yang digunakan memerlukan pembetulan tambahan, yang dilakukan selepas setengah atau dua bulan. Kesan ini berlaku selama tiga tahun.

Teknologi serbuk

Prosedur ini berbilang lapisan, penampilan akhir alis, ketepuan mereka dan tempoh yang kesannya akan bergantung kepada bilangan pembetulan. Apabila melakukan pembetulan ini, peranti induk, yang kelihatan seperti penahan terasa, menyempurkan pigmen pigmen terkecil di bawah kulit, mencipta rangka alis mengikut corak yang telah dipilih.

Tempoh pigmen adalah kira-kira setahun, ketahanan dan ketepuan warna akan bergantung kepada bilangan pembetulan.

Selalunya, seorang tuan yang berpengalaman boleh mengesyorkan pelanggan untuk menggabungkan beberapa teknik untuk kesan yang lebih semula jadi.

Bagaimana?

Semua jenis pembetulan alis kekal dilakukan di salon.

Adalah sangat penting untuk memilih tuan yang berpengalaman dengan rasa seni yang baik, yang pakar dalam solek alis kekal. Juruteknik yang tidak berpengalaman mungkin secara tidak sengaja menarik kening dalam bentuk yang sangat tidak dijangka. Sudah tentu, dalam kes tatu yang tidak berjaya, panning boleh dihapuskan menggunakan penyingkiran laser, tetapi kita harus ingat bahawa ini boleh mengakibatkan kerosakan kepada folikel rambut, dan akhirnya kehilangan kening yang sedia ada.

Adalah penting untuk mula mengambil ubat alergi walaupun sebelum melawat salon, kira-kira tiga hari sebelum prosedur yang ditetapkan. Pada hari lawatan, anda tidak boleh dibawa dengan kopi atau minum minuman beralkohol, yang boleh menyumbang kepada pendarahan berlebihan dari punca, kerana ini juga akan menyebabkan pigmen mengalir bersama dengan ichor, yang akan menafikan penggunaan cat.

Pada mulanya, pelanggan, bersama dengan penyihir, memilih bentuk - templat dan teknik di mana prosedur pembetulan akan dilakukan. Tahap ini mengambil masa yang agak lama, tidak kurang dari satu jam, kerana kemunculan alis akan bergantung pada template yang dipilih dengan baik dan pematuhan teknik pelaksanaan. Bentuk templat digunakan untuk permukaan kulit dengan pensil kosmetik.

Tuan yang baik pasti akan menerangkan dengan tepat bagaimana pigmen akan digunakan pada tatu, semula jadi atau sintetik. Dia juga akan melakukan ujian untuk kemungkinan alergi.

Sebelum prosedur, gel anestetik digunakan pada permukaan kulit, yang menyumbang kepada anestesia kawasan ini. Semasa prosedur tattoo, jarum buang diperlukan, yang tuan membuka segera sebelum prestasi.

Lukisan itu hendaklah digunakan hanya dalam kedudukan duduk klien. Jika majikan menawarkan untuk berbaring, terdapat bahaya untuk mendapatkan kening dari pelbagai ketebalan.

Apabila memohon tatu rambut, punctures dibuat ke kedalaman kecil di dalam epidermis, tetapi ini cukup untuk menyebabkan darah atau limfa untuk mula menonjol dari luka. Mikroblading adalah teknik yang lebih jinak. Yang paling sedikit trauma adalah bulu halus, yang dianggap sebagai prosedur tanpa darah, di mana pigmen disembur ke lapisan atas epidermis.

Masa yang diperlukan bagi tuan untuk memohon corak juga akan berubah bergantung pada teknik yang dipilih. Secara purata, kerja pada setiap alis mengambil masa setengah jam hingga satu jam.

Reaksi buruk terhadap rawatan mungkin termasuk kerengsaan tempatan, bengkak, sakit, kemerahan, dan risiko jangkitan. Di samping itu, hematoma mungkin berlaku di kawasan permohonan. Walaupun risiko jangkitan sangat rendah, jika jarum steril digunakan semasa prosedur, jangkitan masih dapat menembusi luka. Tanda-tanda jangkitan mungkin termasuk pembengkakan teruk, saliran luka dan demam.Jika jangkitan berlaku, antibiotik mungkin diperlukan untuk mengelakkan komplikasi seperti parut, jadi anda perlu berunding dengan doktor.

Selalunya selepas tamat prosedur, tuan mengarahkan klien secara terperinci bagaimana untuk bertindak untuk penyembuhan terbaik kawasan tatu dan mengeluarkan tiub salap anti-radang.

Berapa banyak yang dipegang?

Solekan alis kekal boleh bertahan dari beberapa bulan hingga lima tahun. Berapa lamakah tempoh yang indah dan berpanjangan bergantung kepada beberapa faktor:

 1. Teknik aplikasi terpilih;
 2. Pigmen digunakan;
 3. Bilangan pembetulan.

Kening yang dibuat dalam teknik rambut akan bertahan untuk masa yang paling lama, mereka boleh bertahan selama lebih dari tiga tahun (maksima hingga lima tahun), terutamanya jika pewarna mengandungi pigmen anorganik. Pewarna sayuran akan runtuh lebih cepat, terutama semasa peelings dan prosedur kosmetik lain, dan bukan mineral. Walau bagaimanapun, anda tidak perlu mendedahkan kening kekal kepada pengaruh yang serupa.

Dalam kes ini tidak boleh memohon tatu kening dengan warna yang sama yang digunakan untuk melakukan tato klasik. Dalam kes ini, gambar itu akan kekal seumur hidup, sambil memperoleh warna biru kebiruan.

Kening yang dibuat dalam teknik microblading akan memerlukan pembetulan mandatori dalam tempoh sebulan setengah, kerana pigmen digunakan dengan cetek di bawah kulit dan dengan itu ditolak lebih cepat oleh badan. Jenis kulit klien adalah penting, kerana pada kulit yang berminyak dan berkembar tinggi corak akan hilang lebih cepat. Mungkin pemudaran parah alis, dengan pembetulan yang tepat pada masa di salon akan membantu untuk membetulkan keadaan.

Berapa lama salutan serbuk akan berlangsung bergantung kepada bilangan lapisan cat yang digunakan pada kulit. Biasanya dalam satu lawatan ke studio anda boleh membuat satu lapisan penyemburan, dua maksimum. Lebih-lebih lagi, kesan itu bertahan kira-kira setahun, anda memerlukan kira-kira lima lapisan pewarna. Benar-benar ini harus berunding dengan tuan ketika memilih teknik prestasi.

Perbandingan sebelum dan selepas

Selepas memakai solekan kekal pada kening, mereka akan terlihat kelihatan lebih rapi, seolah-olah mereka hanya berwarna pada bila-bila masa sepanjang hari dan dalam semua keadaan cuaca. Terutamanya ia ditunjukkan dengan berkesan semasa rehat di laut atau dalam kenaikan, dalam keadaan ketika tidak ada masa untuk melakukan solek.

Selepas lukisan rambut, kening akan mendapat penampilan kekal mereka dalam masa kira-kira 8-10 hari, walaupun anda dapat melihat keputusan anggaran apabila anda keluar dari salon. Warna yang diperoleh dengan serta-merta selepas penggunaan pigmen akan menjadi lebih cerah dan lebih tepu, kemudian ia akan mendapati naungan sebenar. Bentuk alis akan tetap sama dengan tuan yang ditarik, walaupun jika pelanggan tidak menyukai sesuatu, ia boleh diperbetulkan, tetapi hanya ke arah peningkatan kawasan tersebut.

Mikroblading juga akan membolehkan anda melihat hasil awal pada minit-minit pertama selepas menggambar corak, maka warna akan pudar, pigmen sebahagiannya akan ditolak oleh badan, dan oleh itu, selepas 40 atau 45 hari, lukisan pembetulan akan diperlukan.

Penampilan yang paling menarik sejurus selepas penggunaan alis kontur kening, dibuat dengan menggunakan teknik serbuk serbuk. Mereka segera "hidup", agak tebal, bulu yang indah dan lembut. Warna ini akan hilang dalam masa sebulan, ia juga boleh hilang sepenuhnya, yang disebabkan oleh penolakan pigmen pewarna oleh sistem imun badan, jadi anda tidak perlu menunggu hasil yang serupa, lebih baik datang ke pembetulan awal dan simpan kontur kening yang anda suka dan menjadi biasa. Pada masa yang sama, jika reka bentuk alis pada masa ini seolah-olah pelanggan tidak berjaya sepenuhnya, dia boleh menunggu pigmen membasuh dan mengulanginya dengan templat baru.

Penjagaan selepas prosedur

Selepas menyelesaikan kerja, tuan mesti berunding dengan pelanggan tentang berapa lama tatu sembuh dan bagaimana untuk menjaga kening pada masa ini untuk mendapatkan hasil yang terbaik. Pada hari pertama laman suntikan, ia mengasyikkan; sesetengah gadis juga mengatakan bahawa mereka perlu mengambil pil sakit. Kening kelihatan tidak terang, edema boleh muncul, mereka mesti dibasahi dengan larutan chlorhexine setiap jam, dirawat dengan salap "Bepanten +". Pada hari kedua, kemerahan mungkin berlalu, tetapi masih perlu untuk meneruskan rawatan dengan pembasmian kuman, tidak membasuh kening dengan air dan tidak keluar dari luar, supaya tidak menyebabkan jangkitan. Selepas 2 hari, edema reda, tetapi warna keningnya terlalu tepu; masih memerlukan penjagaan dalam bentuk salep penyembuhan.

Selepas tiga hari, kerat muncul pada alis, yang gatal-gatal banyak, tidak boleh robek, kerana pigmen boleh jatuh bersama dengan mereka; mereka mesti dirawat dengan salap penyembuhan dan tunggu sehingga mereka datang sendiri. Hari kelima dan keenam kerak secara beransur-ansur hilang, menjadikan alis ringan yang kelihatan hampir selesai. Warna terakhir keningnya hanya diperoleh dalam sebulan. Sepanjang tempoh penyembuhan keseluruhan, anda tidak dapat membasahi kening anda, pergi ke sauna atau kolam renang.

Pemadaman

Dalam kes apabila bentuk, garis atau loket solek kekal tidak sesuai dengan pemiliknya, anda boleh mengeluarkan kontur yang ditarik, tetapi ini dikaitkan dengan beberapa kesulitan.

Cara termudah untuk mengeluarkan tatu, dibuat dengan pigmen tumbuhan. Ini terpakai kepada semua jenis teknik. Salutan serbuk juga mudah dibersihkan, kerana ia digunakan sangat cetek dan epidermis, yang dikemas kini secara semulajadi, menghilangkan pewarna tersebut.

Basuhlah naungan yang tidak menyenangkan, mencerahkan solek kekal dengan beberapa nada yang boleh membantu cecair pelunturan tatu profesional atau larutan hidrogen peroksida 3%.

Untuk menghapuskan gambar sepenuhnya, anda perlu menjalankan penyingkiran laser. Untuk pewarna mineral yang berterusan akan memerlukan beberapa sesi.

Apa yang lebih baik - microblading atau tatu?

Persoalan yang banyak ditanya oleh gadis-gadis ketika memilih teknik tertentu yang digunakan untuk solek alis kekal mungkin agak berbeza. Ia adalah bernilai membandingkan kaedah rambut dengan microblading, kerana mereka mempunyai kaedah yang sama menarik rambut kening, perbezaannya hanya dalam keterbukaan garis. Dalam perbandingan ini, teknik pembendungan mikro pasti mempunyai kelebihan, kerana lukisan itu lebih halus dan semula jadi.

Kebaikan dan keburukan

Apabila kanak-kanak perempuan membuat keputusan untuk membuat solekan kekal, mereka sedar bahawa prosedur ini mempunyai kedua-dua kelebihan dan kekurangan yang tidak disenangi.

Titik positif termasuk perkara berikut:

 1. Rias muka alis tetap menghiasi wajah, menjadikannya lebih ekspresif dan rapi;
 2. Membantu kanak-kanak perempuan yang mempunyai kening yang tidak jelas kelihatan lebih cerah dan lebih hebat;
 3. Ini adalah trend fesyen yang berada di puncak populariti pada masa ini;
 4. Tatu alis menjimatkan masa untuk membuat make-up;
 5. Membolehkan anda "bersedia sepenuhnya" di pantai atau mendaki;
 6. Sekiranya alis mempunyai kecacatan yang ketara (pertumbuhan rambut yang tidak sekata, bintik-bintik botak, parut, bintik-bintik umur), mereka boleh disembunyikan.

Kekurangan alat solek kekal boleh difahami, jika kita ingat bahawa prosedur ini mempunyai kesan yang berkekalan:

 1. Lukisan yang tidak berjaya dilaksanakan sukar dan mahal untuk dikurangkan, terutamanya jika dibuat dengan pigmen mineral menggunakan teknik penggambaran rambut;
 2. Prosedur ini sangat menyakitkan dan memerlukan beberapa hari untuk menyembuhkan luka (pengecualian adalah salutan serbuk);
 3. Dengan solek tetap biasa anda boleh merosakkan folikel rambut kening dan mengganggu pertumbuhannya;
 4. Tatu rambut tidak bernilai mencuba untuk kanak-kanak perempuan yang mempunyai kulit berminyak, kerana garisan itu kemudian akan merebak dan menjadi hodoh;
 5. Lynerhist (tuan solek kekal) boleh membuat kesilapan yang bahkan tidak boleh dipersalahkan kepadanya, bengkok kening yang tidak terlalu cantik atau teduh yang kurang dipilih.

Contraindications

Untuk menjalankan prosedur memakai solek kekal dalam beberapa kes tidak seharusnya. Kontraindikasi lengkap adalah kehadiran penyakit serius seperti:

 1. Diabetes mellitus;
 2. Penyakit onkologi;
 3. Epilepsi;
 4. HIV;
 5. Patologi kardiovaskular yang serius.

Kontraindikasi separa (sehingga pemulihan) akan menjadi syarat seperti:

 1. Konjunktivitis;
 2. Blepharitis;
 3. Penyakit Catarrhal;
 4. Gores dan keradangan di kawasan tatu;
 5. Bulanan.

Adakah mungkin dilakukan semasa kehamilan?

Wanita hamil sering mahu kelihatan cantik dan cantik dalam apa jua keadaan. Oleh itu, mereka membuat keputusan untuk membuat prosedur tetap. Namun, perlu difahami bahawa semua manipulasi dengan badan dalam tempoh ini boleh menjejaskan kesihatan anak yang belum lahir. salutan serbuk, yang tidak begitu menyakitkan dan tidak membawa sejumlah besar pigmen ke dalam badan.

Berapa banyaknya?

Kos solekan alis kekal di salon berbeza mengikut teknik yang digunakan. Harga juga dipengaruhi oleh jumlah cat, populariti salun, tahap profesionalisme tuan, kos pelepasan sakit.

Secara purata, harga permohonan awal tatu dalam teknik rambut atau mikroblading berkisar dari 3 ribu rubel hingga 7 ribu. Kos pembetulan dua kali kurang.

Peralatan serbuk akan lebih mahal - dari 7 ribu rubel. sehingga 15 ribu

Ulasan

Kanak-kanak perempuan, yang memutuskan untuk tatu alis, menulis dalam ulasan tentang semua jenis "perangkap" yang berlaku di sepanjang jalan. Selalunya mereka mengadu tentang tuan "Krivoruk" yang boleh merosakkan bentuk kening, salah memilih warna pigmen (semua orang boleh berinteraksi dengan jenis kulit tertentu dengan cara yang berbeza) atau bekerja secara tidak rata. Ramai yang sukar untuk menahan kesakitan semasa prosedur dan semasa hari pertama penyembuhan. Terdapat aduan bahawa sepanjang masa kening seperti ini boleh mengubah warna menjadi biru atau biru-hijau dan umumnya kelihatan seperti tatu.

Oleh itu, nasihat yang dibentangkan dalam ulasan datang kepada satu perkara: pemilihan tuan adalah kunci kepada kejayaan prosedur dan mendapatkan tepat rupa kening yang akan menyenangkan pelanggan.

Dalam video seterusnya nPengekalan kening kekal dalam teknik "rambut" dengan kesan 3D.

Komen
Pengarang Komen

Pakaian

Skirt

Blaus