Solek bibir

Solek bibir

Dalam seni solek, solek bibir dianggap teknik yang paling sukar, tetapi setiap gadis dapat menguasainya.

Kelebihan dan kekurangan

Bibir make-up membolehkan anda melengkapkan imej wanita atau menjadikannya aksen utama. Antara ciri-ciri jenis solek ini adalah seperti berikut:

 • Dia melengkapkan apa-apa sahaja - tiada bawang selesai boleh dilakukan tanpa gincu;
 • Membolehkan anda menyesuaikan bentuk dan kelantangan bibir secara visual;
 • Bercakap mengenai dandanan seorang wanita atau perempuan;
 • Ada beberapa teknik make-up, contohnya, "ombre" teater atau setiap hari "telanjang", "bibir hitam";
 • Bibir merah diakui sebagai make-up klasik dan sesuai untuk kedua-dua penerbitan dan hari kerja.

Pilihan dana

Gincu

Antara ciri-ciri produk hiasan ini, kita perhatikan keperluan untuk menggunakan berus untuk memohon warna terang, berair, gelap (warna Marsala, burgundy, merah, coklat dan semua tekstur matte). Matte dan biasanya gincu yang cerah sering mengeringkan kulit dan menekankan ketidaksempurnaan kulit - keriput, retak, mengelupas. Kelebihan gincu yang tidak diragukan adalah pilihan pelbagai tekstur dari padat klasik di dalam batang ke cairan (sesuatu seperti gloss dengan warna kaya dan ketahanan yang tinggi), kemasan yang berbeza - berkilat, matte dan lain-lain.

Dengan cara ini, salutan ibu-of-pearl lebih baik untuk dimatikan hari ini - bibir bibir matte dan semulajadi adalah dalam fesyen.

Bersinar

Sering memilih gadis muda atau wanita yang lebih suka memakai selesa dan rasa kelembapan. Ia diketahui dari amalan yang bersinar memerlukan rambut yang dikumpulkan, jika tidak, akibat angin, solekan umum berisiko menjadi tidak sempurna, dan rambut tidak menyenangkan melekit. Di antara kelebihan mereka, perlu diingat warna cahaya produk, kemasan berkilat (baca - peningkatan visual dalam jumlah bibir), penjagaan kulit, dan ia sering digunakan dalam solek Asia.

Tulis pensel

Menekankan bentuk semula jadi bibir atau meningkatkan visualnya. Kosmetik wanita hari ini tidak akan dilakukan tanpa pensil di bawah naungan warna semulajadi yang lebih gelap bibir - ia sesuai dengan hampir mana-mana bogel (warna badan atau merah jambu) dan lebih banyak lipstik berpigmen (dalam coklat).

Kelebihan pensilnya adalah jelas: ia menghasilkan yang baru atau menekankan kontur semula jadi, mengekalkan gincu atau bersinar di tempatnya (tidak membenarkan mereka menyebarkan), meningkatkan ketahanan lapisan, adalah ekonomi dalam penggunaan.

Masih banyak produk hiasan untuk membuat solek:

 • Varnish - cecair bibir cecair dengan kemasan yang sangat berkilat dan rintangan yang tinggi sehingga 6 jam;
 • Penanda - Sesuatu antara pensel biasa dan gincu. Mereka boleh membuat kontur dan mengisi ruang bibir, selain itu sangat tahan;
 • Primer - asas solek. Ia mempunyai tekstur ringan, biasanya berkrim dan sempurna menanggalkan kedutan, melembapkan kulit dan memanjangkan hayat lipstik.

Peraturan dan teknik permohonan

Untuk membuat solek bibir menjadi gigih dan kelihatan sempurna, anda perlu mematuhi teknik berikut untuk memohon:

 • Pelembap adalah langkah pertama. Sapukan balsem biasa, rendam selama 3-5 minit dan keluarkan kelebihan dengan serbet;
 • Gunakan primer khas untuk melembapkan kulit dan kesigian make-up atau setetes asas - ia akan mewujudkan asas yang kukuh untuk kosmetik hiasan;
 • Lingkaran garis dengan pensil. Jika mereka sempit, melampaui batas semulajadi dengan 1 mm, jika mereka terlalu luas atau tebal, memandu lurus ke atas bibir;
 • Sapukan gincu dengan berus dan hantarkannya dari pusat ke sudut;
 • Bibir serbuk dan kacau dengan serbet (ringan menciumnya);
 • Sapukan lapisan kedua gincu menggunakan berus yang sama sepanjang jalan;
 • Betulkan solek dengan glitter atau semburan penetapan khas, anda boleh menggunakan air terma dan semburan ringan di muka anda, kemudian keluarkan kelembapan berlebihan dengan serbet;
 • Jangan lupa untuk mengambil ketidaksempurnaan - swab kapas biasa atau tusuk gigi akan membantu menghilangkan garis pensel atau pensel tambahan.

Jika kita bercakap mengenai cara memohon gloss, varnis atau cecair cecair, maka penting untuk membuat kontur (supaya kosmetik tidak bocor \ tidak bergerak dan tidak melampaui kontur secara keseluruhan) dan tidak perlu memohon dua lapisan produk, rendam dan serbuk. Buat make up kompleks dengan wain atau warna merah, warna fuchsia - ambil pensil untuk menyesuaikan gincu dan pra-bayangan bibir mereka, dan hanya kemudian gincu. Gunakan warna kuning air - pilih pensil di bawah naungan lebih gelap daripada gincu atau gloss.

Untuk menyembunyikan asimetri akan membolehkan dua warna make-up - laraskan bibir yang lebih kecil dengan gincu cahaya, dan gunakan pigmen satu atau dua warna lebih gelap ke bibir yang lebih tebal.

Kekal

TeknikSolek 3D"Mengaplikasikan pengenalan ke dalam kulit pigmen yang dekat dengan naungan semulajadi bibir. Pada masa yang sama, bukan satu, kira-kira 5 warna diperkenalkan untuk membuat palet semulajadi di bibir dan untuk mengelakkan kontur bermakna tanpa bulu. Pembuatan kekal dalam teknologi baru yang unik "3D-make-up" visual meningkatkan bibir, mencipta kontur mereka, yang tidak dapat dilihat oleh orang lain. Pigmen itu jatuh di permukaan keseluruhan, tuan yang sama menyebarkan warna untuk mencapai kesan semula jadi, yang, dengan cara, meremajakan.

Spesies

Gelap

Make-up kreatif melibatkan penggunaan mana-mana gincu gelap dari coklat, marsala, wain hingga ultra hitam. Trend sebenar adalah gincu hitam (atau gelap) lagi dengan kemasan matte.

 • Sapukan pelembap, pelapik dengan serbet selepas 3-5 minit;
 • Guna asas asas atau bibir kecil untuk menyediakan salutan kekal tanpa kelemahan. Pangkalan atau primer tonal akan mengukur permukaan kulit, kedutan akan mengisi;
 • Buat kontur dengan pensil (liner biasa untuk mata akan lakukan);
 • Letakkan permukaan dengan pensil;
 • Keluarkan kelebihan lapisan pertama dengan kain - keluarkan bibir anda, kemudian gunakan lapisan akhir dengan berus untuk menggariskannya secepat mungkin dan cat di sudut dengan hati-hati.

Gincu gelap dengan kemasan matte atau berkilat datang dalam set tak terpisahkan dengan kulit yang sempurna dan rambut yang dikumpul, jika tidak, anda berisiko kelihatan tidak masuk akal dan berantakan jika anda telah meremehkan kulit atau jerawat pada pipi anda atau, sebagai contoh, pukulan angin pada rambut longgar dan mereka akan dengan mudah melicinkan lipstik pada untuk menghadapi.

Jika gincu hitam dalam arsenal kosmetik tidak dijumpai, anda boleh menggunakan pensel bibir biasa. Liputan dengannya akan berumur pendek, tetapi untuk pemotretan, kaedah ini akan hilang. Sapukan pensil, dicampur dengan sapu kapas dan ayakan dengan bersinar telus. Mencipta bibir hitam untuk make-up Topik memerlukan penjagaan, dengan kesilapan yang sedikit, anda boleh menggunakan katun kapas (keluarkan kelebihan produk dan laraskan bentuk) dan concealer - memohon pada berus nipis dan pergi ke bawah di bawah bibir bibir.

Bogel

Cantik make-up datang untuk membuat rupa semulajadi - pilih warna merah jambu, warna badan yang idealnya digabungkan dengan warna kulit dan warna mata. Kelebihan jenis make-up ini boleh dianggap sebagai peningkatan jumlah volume kerana pigmen cerah gincu, sehingga sangat ideal untuk bibir semulajadi yang tipis. Secara beransur-ansur, solek ini adalah seperti berikut:

 • Buat kontur tiga dimensi, pilih pensel satu-satu untuk gincu atau satu warna lebih gelap daripada warna semulajadi bibir;
 • Pilih tanda semak di atas bibir dan ringan berjalan di sepanjang tepi atas;
 • Bibir bibir dan bertindih kontur pensil;
 • Selain itu, anda boleh menggunakan gloss warna gincu - selesai berkilat menambah tambahan kelantangan.

Pembuatan bogel semulajadi sesuai untuk mewujudkan perniagaan romantis, dan apa-apa imej lain. Nude adalah klasik baru.

Tahan

Solek separa kekal mempunyai stamina, dan apa sebenarnya ia akan menjadi - anda membuat keputusan.

 • Primer atau asas nada biasa menyediakan asas dan salutan yang padat sehingga 12 jam - memohon setetes produk pada bibir sebelum dibasahi;
 • Tidak boleh ada banyak krim asas atau asas - kacang kecil yang cukup yang perlu diwarnai di bibir dan sedikit melampaui kontur mereka;
 • Serbuk permukaan dengan serbuk biasa;
 • Buat kontur dan tint permukaan dengan gincu, catat lapisan dengan serbet;
 • Sapukan serbuk sedikit sekali lagi;
 • Pada akhirnya - lapisan penamat.

Sekiranya gincu jatuh pada serbuk tidak rata, ia merosot dan tidak kelihatan sangat menarik, taburkan bibir anda dengan air (supaya solek tidak menetes) dan semburan dengan serbet. Atau mengurangkan jumlah serbuk - ia tidak sepatutnya menyerupai plaster.

Ombre

Teknik teduhan membolehkan anda menyesuaikan bentuk bibir secara visual, menjadikannya lebih besar atau lebih kecil, menambah variasi ke solek atau membuat bahagian bawah muka aksen dalam imej. Ombre boleh menegak dan mendatar.

Ombre menegak bermaksud menerapkan warna garis tegak lurus pada bibir bawah dan atas.

 • Jalur menegak cahaya yang menegak di tengah-tengah bibir secara visual membesarkan mereka;
 • Jika anda meletakkan gincu gelap pada gincu cahaya, ia akan mengurangkan bibir secara visual;

Ombre mendatar menggunakan warna yang berbeza pada bibir atas dan bawah.

 • Bibir keseimbangan membantu teknik memohon gincu gelap pada kontur bibir dan cahaya - di tengah mereka. Kemudian mereka akan banyak.
 • Untuk memberi tumpuan pada bibir atas akan membolehkan pewarna dalam warna gelap seragam, anda boleh meletakkan gincu cahaya pada bibir bawah dan lukis garis eyeliner di bahagian bawah dengan warna pertama.

Untuk make-up setiap hari, artis make-up mengesyorkan menggunakan warna dalam skema warna yang sama, tetapi dalam nada yang berbeza: cahaya merah jambu dan gelap, kuning air dan coklat. Untuk make-up perayaan, merah dan hitam akan sesuai - cat bibir anda dengan gincu matte merah, pakai pigmen hitam ke sudut bibir anda (eyeliner akan lakukan) dan campurkan ke pusat. Teknik ombre yang luar biasa membolehkan anda membuat kedua-dua teater dan make-up setiap hari, semuanya bergantung kepada warna pilihan.

Pemula tidak boleh menggunakan lebih daripada dua warna dalam satu atau menggunakan stensil untuk mengedarkan beberapa pigmen.

Rahsia Sculpting

Masalah bibir nipis kecil mudah diselesaikan dengan bantuan arca - pengenaan warna gelap dan cahaya bukti pembaca pada bahagian-bahagian tertentu muka. Rahsia artis dan pelukis solek:

 • Teknik ini secara visual akan menjadikan bibir lebih tebal: menyebarkan peninggi di atas bibir atas, gariskan tongkat di atas dan di bawah kontur, pilih tanda semak;
 • Sapukan penapis kecil ke bahagian bawah, di bawah bibir, tanpa menjejaskan pusat dan sudut;
 • Untuk menjadikan bibir lebih kaya, gunakan petugas kecil di pusat mereka: membuat "itik" dan letakkan jari dengan penyapu di bahagian tengah;
 • Berkilat berkilat akan membantu memberikan juiciness - memohon hanya pada pusat, tanpa melukis di sudut;
 • Untuk melicinkan asimetri bibir, cat yang lebih kecil daripada mereka dengan gincu yang lebih ringan daripada yang utama.

Sekarang mari kita bincangkan tentang pembetulan secara umum:

 • Pelapik bibir gelap akan membantu menjadikan bibir mulut visual kurang - gelap sudut mereka;
 • Secara visual mengurangkan bibir akan membantu lipstik dengan kemasan matte. Warna yang lebih gelap, semakin kecil bibir akan muncul.

Pensel kontur membolehkan anda mengubah bentuk semula jadi dan kelantangan, peraturan utama adalah dengan teliti mengongkong kontur supaya ia tidak kelihatan. Apabila menggambar kontur bibir, menonjol tidak lebih daripada 1 mm - ini akan menjadi cukup, dan tidak terbawa-bawa melukis bibir bawah, lebih baik untuk menambah kelantangan bahagian atas.

Make-up ungu adalah pada puncak populariti, dan tumpuan utama adalah kemasan matte. Merah adalah klasik baru lama, kemasan matte dan berkilat hari ini (termasuk separa gloss) adalah relevan. "Memakai" gincu matte merah sangat sesuai pada siang hari, serta warna merah jambu, ungu, merah jambu dan kuning air dengan kombinasi rambut coklat muda, rambut pirang dan rambut gelap. Makeup pada nada emas - peluang yang baik untuk menekankan kulit gelap atau kecokelatan, memberikan daya tampung penampilan bangsawan. Emas bukan sahaja di bibir, tetapi juga mata dan tulang pipi.

Tip solek profesional

Untuk betul-betul melaksanakan solek bibir, ikut peraturan yang tidak terucap daripada pakar-pakar dalam bidang:

 • Sekali atau dua kali seminggu, buatlah gosok cahaya: produk kedai, campuran madu dan gula, atau berus gigi biasa (urut bibir anda dengannya sambil memberus gigi). Ia adalah perlu untuk mengelupas segera sebelum make-up - ia akan mengeluarkan sel-sel yang dikukuhkan dan melicinkan permukaan kulit;
 • Setiap hari, pelembap kulit dengan balsem dan jangan keluar tanpa memohon;
 • Sebelum membuat solekan, pakar menasihatkan anda untuk memohon balsem pelembap cahaya, tahan selama 3-5 minit dan pukulan dengan serbet.

Kaedah-kaedah yang mesti dipertimbangkan ketika membuat solek - dari bogel hingga fatal:

 • Gunakan pensel. Ia mudah bagi mereka untuk menyesuaikan bentuk semulajadi atau mengubah suai - menambah isipadu, keluarkan asimetri. Lukis pensil di sepanjang kontur semulajadi atau sedikit di luarnya, untuk membuat bibir sedikit lebih kecil, lukiskannya secara langsung ke atas mereka (tepat di atas kontur semula jadi).
 • Pilih pensil dalam nada ke gincu untuk mencipta solek klasik.
 • Sapukan gincu dari pusat ke sudut.
 • Satu lagi kecacatan - serbuk kulit sebelum menggunakan kontur - ini akan membolehkan pensil meninggalkan garis tepu dan tahan. Anda boleh serbuk lagi span selepas memakai lapisan gincu pertama sebelum yang kedua.
 • Gincu dengan kemasan berkilat akan membantu untuk mencapai kesan volumetrik. Jangan lupa tentang pensil - memohon, bercakap sedikit untuk kontur semula jadi.
 • Warna gelap gincu visual "makan" jumlah bibir.
 • Profesional yang sebenar menggunakan gincu atau gloss dengan berus: ia mudah untuk meletakkan pigmen di sudut bibirnya dan mengedarkannya sama rata di tengahnya, selain itu, berus mengawal jumlah gincu dan tidak membenarkan keterlaluan.
 • Untuk memilih gincu merah jambu, tumpukan pada naungan gusi anda sendiri.
 • Untuk visual menjadikan mulut anda lebih besar, cat ke atas sudut. Jika bibirnya luas dari alam semula jadi, lukis garis bawah dan atas dengan pensil tidak sampai ke hujungnya.

Dalam penciptaan solekan profesional solekan profesional beralih ke bujur muka: jika muka adalah bulat atau bujur, garis bulat tidak perlu apa-apa kepadanya - menarik bibir "lurus" tanpa bentuk yang berlebihan. Seseorang segi empat segi atau segi tiga bersandar, sebaliknya, bentuk bibir melengkung akan menjadi jalan, seperti gloss finish. Trend fesyen juga wujud untuk membuat pakaian: hari ini, dalam trend, terdapat kombinasi warna merah dan hitam, misalnya, bibir merah dan eyeliner hitam di mata atau sebaliknya - pelapis merah dan gincu matte hitam. Ia menghairankan bahawa pewarna bibir yang bergaya dalam warna semula jadi masih dipelihara di catwalk dan dalam kehidupan.

Concealer akan membantu untuk menyembunyikan lipatan nasolabial: memohon pada masalah masalah muka, dan lip gloss atau gincu dengan tekstur ringan dan warna halus. Dengan cara ini, lipsticks gelap dan berat sering menekankan perkadaran yang tidak sempurna dan kontur muka, jadi mereka tidak selalunya sesuai untuk solek anti-umur.

Dengan bantuan make-up yang kompeten, anda boleh menyembunyikan herpes: gunakan lipstik cahaya terang, jika luka membentuk pada permukaan bibir dan asas tambahan, jika melampaui kontur.

Dalam tutorial video ini, anda akan belajar bagaimana dengan mudah dan visual membesarkan bibir dengan solek.

Komen
Pengarang Komen

Pakaian

Skirt

Blaus