Solek bentuk mata

Solek bentuk mata

Mata adalah cermin jiwa. Selalunya penekanan pada solek jatuh pada mereka, tetapi ia tidak selalunya sesuai. Trend semasa dalam membuat solek menolak mata di belakang latar belakang, membebaskan ruang untuk bibir dan terutama kening, tetapi bersetuju bahawa tiada solekan boleh dilakukan tanpa bekerja pada kelopak mata dan bulu mata. Makeup dalam bentuk mata membolehkan anda menekankan "cermin" mana-mana jiwa dan membetulkan kelemahannya secara visual.

Bagaimana untuk menentukan bentuk dan kedudukan?

Ambil cermin dan duduk. Ia akan mengambil masa beberapa minit untuk menilai bentuk, ciri-ciri mata dan untuk mencari solek yang sempurna untuk pembetulan penampilan.

 • Anggarkan jarak antara mata (sudut dalaman mereka). Sekiranya ia kurang dari satu mata, ada tempat untuk menjadi jenis yang berdekatan, jika lebih banyak, ia diletakkan secara meluas. Jika jarak di antara sudut-sudutnya bertepatan dengan lebar mata, teruskan ke langkah seterusnya.
 • Menilai mata dari segi kedalaman pendaratan mereka. Deep-set seolah-olah dikebumikan di soket dan kelopak mata yang sedikit teduh, yang, dengan cara itu, kecil dan gelap. Mata menonjol besar mempunyai kelopak mata yang luas, seperti menonjol dan kelihatan dari pandangan pertama. Sekiranya item ini bukan tentang anda, kami mencadangkan anda meneruskan ke langkah seterusnya dan menentukan bahagian mata.
 • Bandingkan dengan bibir. Saiz bersaiz menyerupai bentuk dan saiz mulut (mungkin sedikit lebih kecil), mempunyai bentuk bujur. Untuk menentukan mata slanting (sempit) akan berjaya setiap gadis atau lelaki sekilas - mereka mempunyai lebar yang kecil dan kelopak mata gantung. Makeup mata Mongoloid sangat berbeza daripada tenggelam atau jarak. Sekarang mari kita bincangkan tentang bentuk mata, kerana tidak kurang penting untuk dipertimbangkan ketika melakukan make-up.
 • Bentuk berbentuk mono - yang paling biasa di kalangan orang Eropah. Ia dibezakan oleh ketiadaan lipatan ketara pada kelopak mata atas dan rupa yang agak terbuka (menghargai bentuk di dalam bilik yang terang dan pada sudut yang betul, iaitu bukan dari atas atau bawah, tetapi lihat pada cermin lurus ke depan). Sekali lagi, bukakan mata anda dengan luas dan lihat jika lipatan kelihatan pada kelopak mata bahagian atas. Sekiranya ia kelihatan, maka anda mempunyai "hud" - ia biasanya dipenuhi dengan bayang-bayang dan dibangkitkan dengan bantuan bayang-bayang.
 • Evaluasi sudut mata anda dan sama ada mereka diturunkan atau dibangkitkan. Untuk melakukan ini, cukup untuk memegang selari yang tidak kelihatan atau mengambil pensil (sebarang objek lama nipis yang lain) dan membawanya ke tengah-tengah murid. Sekiranya sudutnya lebih tinggi dari selari, maka sudut mata anda dibangkitkan dan "tersenyum", jika lebih rendah, maka ia akan diturunkan (dan "sedih"). Ia berlaku bahawa satu sudut dinaikkan (luaran, sebagai contoh), yang kedua diturunkan, maka kita bercakap tentang mata asimetris dan keperluan untuk membetulkannya dengan teknik mudah dalam solek.
 • Bentuk utama dua mata adalah bulat dan berbentuk almond. Lihatlah murid anda - jika anda melihat protein di atas dan di bawahnya, maka mata anda bulat, jika protein jelas kelihatan hanya dari sebelah kiri dan kanan, maka anda berhadapan dengan bentuk berbentuk badam yang paling biasa. Bentuk mata yang bengkak, dalam, jauh, tidak simetri, miring dan lain-lain boleh diperbetulkan dengan bantuan solek. Ia tidak mungkin untuk mengubahnya menjadi 100%, dan ia memberi manfaat kepada penekanan - cukup nyata.

Bagaimana untuk menukar bentuk?

Ini boleh dilakukan secara visual dengan bantuan kosmetik - cara yang paling singkat dan paling berpatutan untuk mengubah mata. Terdapat dua bentuk utama mata - bulat dan berbentuk almond, tetapi setiap satunya kelihatan berbeza bergantung pada bentuk dan saiz wajah dan seluruh bahagiannya. Bentuk badam yang ideal adalah elegan memanjang dengan sudut yang dibangkitkan, dan setiap teknik dalam solek mata cenderung untuk menciptanya.

Anak-anak panah akan membantu mengubah visual bentuk mata - hitam, coklat, kelabu - pilih teduh cara dekoratif untuk warna semula jadi mata dan saiz mereka.

 1. Untuk pembetulan mata kecil Mula melukis panah dari pertengahan abad - pertama garis nipis ditarik, yang secara beransur-ansur mengembang dan naik. Gantikan eyeliner arang batu hitam dengan coklat, hijau, biru, pilih maskara sebaliknya, lebih gelap dan dengan kemasan berkilat.
 2. Untuk menjadikan mata Asia lebih luas dan lebih besar, gunakan warna yang berbeza. Preliminarily melukis garis dengan pensil gelap (kelabu, coklat) di atas lipatan kelopak mata atas - lihat di hadapan anda dan ulangi garis besar dengan menekan sedikit pensel. Dari sudut luar, lukis garisan kecil dengan pelapik atau pensil dan sambungkannya dengan yang pertama. Jadi anda membuat borang "terbuka" yang baru. Sarung kelopak mata bergerak dengan bayang-bayang cahaya, lebih rendah - gelap. Jangan lupa tentang kapal, anda boleh mula menarik anak panah dari sudut dalaman (dengan penampang mata yang luas atau sederhana) atau dari pertengahan abad (jika sempit).
 3. Untuk melaraskan mata yang membonjol, bayang-bayang perlu ditangguhkan dan gunakan pelapik atau pelapik. Keluarkan anak panah yang kurus dan tidak menjejaskan kelopak mata bawah.

Makeup membolehkan anda membawa bentuk semula jadi mata ke bentuk badam yang sempurna, jadi bayangan yang betul akan mengubah rupa.

Pembetulan dengan bantuan penglihatan

Mata kecil

Untuk mata kecil Adalah disyorkan untuk menggunakan warna cahaya dengan kemasan ibu-of-pearl atau warna cair dengan berkilat - mereka akan memberikan kelantangan visual. Di sudut dalam, gunakan seting bayang mutiara putih atau cahaya dan padamkannya ke pusat kelopak mata. Sapukan bayang-bayang ke sudut luar lebih gelap dan campurkan mereka ke kuil-kuil dan ke pusat, buat jerebu dan peralihan yang lancar dari bayangan cahaya bayang-bayang menjadi lebih gelap. Anda boleh menggunakan eyeliner - mula memimpin garis dari pertengahan abad dan menarik anak panah yang jelas, meningkatkan lebar secara beransur-ansur.

Ia adalah perlu untuk mengecualikan tekstur matte gelap pada kelopak mata seluruh bergerak - mereka akan menjadikan mata lebih kecil.

Apa yang anda tidak patut lakukan ialah melingkari mereka dengan garis hitam dan terutama untuk menarik anak-anak - teknik ini akan menjadikan mereka kecil. Untuk membuat mata kecil lebih ekspresif, cat hanya bulu mata atas dengan maskara gelap dan jangan cat yang lebih rendah.

Kelopak mata "berat"

Dengan masalah "berat" abad walaupun gadis muda penampilan Asia atau orang yang lebih matang menghadapi, dan pada usia berapa pun dia dapat diselesaikan dengan bantuan alat solek yang betul. Teknik menggelapkan sudut luar akan membolehkan anda menyesuaikan kelopak mata gantung - meletakkan bayang-bayang yang gelap di atasnya, menggabungkannya dan menggelapkan lipatan atas - lihat di hadapan anda di cermin dan lukiskan garis nipis di atas lipatan, sambungkan semua garis dengan baik. Semua pukulan dengan pensil atau bayang-bayang perlu diarahkan ke atas - ini secara visual akan mengangkat kelopak mata yang bengkak. Artis solek memberi nasihat untuk memanjangkan lagi kening dan jangan menurunkan tip mereka.

"Down" sudut

Mereka memberi keletihan kepada ekspresi wajah muka dan melelehwalaupun semangat tinggi. Apabila mencipta solek, adalah penting untuk membawa garis eyeliner atau bayang-bayang ke kuil - ini secara visual akan mengangkat sudut luar "menurun". Letakkan bayang dengan urutan ini: cahaya - di sudut luar, gelap - di luar, sesuatu antara - di tengah. Pilihan yang ideal untuk kanak-kanak perempuan dengan mata "sedih" akan menjadi anak panah, sementara mereka dapat dibiakkan dengan jelas atau bulu seperti Marilyn Monroe.

Mata pusingan

Ia perlu untuk memperluaskan sudut-sudut pelapis garis atau dengan menggunakan bayang-bayang gelap yang akan melampaui sudut luar. Dalam satu perkataan - pilih panah atau teduh pensil, bayang-bayang ke kuil-kuil dan jangan lupa tentang gelap sudut luar. Cat di atas bulu mata atas dengan baik dan pusingkannya - mereka akan menghasilkan bentuk badam secara visual.

Set mendalam

Untuk menyelamatkan mata "tertutup" akan membolehkan teknik mudah: memohon bayang-bayang cahaya atau concealer dengan kemasan ibu-mutiara pada kelopak mata bergerak dan campuran kosmetik sedikit melebihi had semulajadi. Pilih sudut dalaman dengan pensil cahaya, hampir putih dan keluarkan anak panah ke kuil. Penekanan pada bibir akan membantu menghilangkan mata yang tenggelam - biarkan mereka menjadi "wajah muka".

Jangan lupa kening dan lukis garis lebar semula jadi.

Menonjol

Mata menonjol besar juga memerlukan pembetulan. Secara eksklusif bayang-bayang ibu-mutiara pada kelopak mata mudah alih akan menjadikan mata lebih tebal, jadi memberi keutamaan kepada tekstur matte dengan pigmen gelap. Lukis garis alis sedikit lagi di luar sudut luar mata. Garis bawahnya dengan tepat dengan pensil putih atau sedikit bayang-bayang cahaya.

Set lebar

Anda perlu visualkan mata anda lebih dekat antara satu sama lain. dan mematuhi peraturan utama - untuk meringankan sudut luar dan menggelapkan batin. Ini adalah kes apabila garis eyeliner boleh bermula di dasar mata - sudut dalaman dan bahkan melampaui 1-2 mm. Langit pigmen bermula dari sudut dalaman dan teduh sehingga pertengahan abad, warna cahaya ditapis di sudut luar, dan sempadannya diliputi dengan berus. Untuk membawa mata secara visual, perlu mengatur alis anda - buat beberapa pukulan tambahan di pangkalan mereka.

Tutup ditetapkan

Pemilik terang bentuk ini - diva Hollywood terkenal Sarah Jessica Parker. Sekiranya anda memberi tumpuan kepada soleknya, anda dapat melihat bahawa sudut-sudut dalamannya sentiasa disorot dengan bayang-bayang yang cerah dengan kemasan mutiara. Dalam kes mata yang rapat, anda boleh benar-benar menggelapkan kelopak mata atas dengan bayangan selesai berkilat atau pilih tekstur matte bergantung pada saiz mata. Semua baris perlu membawa kepada kuil-kuil, bayang-bayang itu, kapal itu menarik garis semulajadi tanpa fanatik - ini secara visual akan mengangkat pandangan. Satu lagi hujung penting adalah memulakan garis liner dan anak panah kira-kira dari pertengahan abad.

Slanting

Pembetulan mata serong dikurangkan kepada penggunaan kosmetik yang minimum di kawasan ini. - Fokus pada bibir dan teliti bekerja di tepi. Tekankan mata mereka dengan bayang-bayang cahaya yang terang dan pilih maskara dengan kesan berpusing semula jadi, bekerja di sudut luar dan memutarkan sedikit silia di dalamnya.

Bagaimana memilih susunan?

Dalam teknik solekan yang tegas yang membolehkan langkah demi langkah dan pelarasan visual mata dan menambah penekanan kepada rupa holistik.

 • Peranan penting dimainkan oleh warna mata. - untuk warna kacang, pilih emas, gangsa dan mana-mana warna coklat bayang-bayang dan eyeliners, untuk warna zaitun - ungu dan ungu (dua yang terakhir - untuk nada kulit sejuk) atau warna sejagat - hijau, coklat. Untuk warna biru, pilih warna kontras klasik - warna kelabu, biru gelap dan luar biasa - oren, merah jambu, untuk kelabu - mauve, turquoise sejuk dan biru, kelabu muda dan coklat.
 • Jenis warna Musim panas menerima warna warna laut dan langit - biru, biru, ungu dan kelabu, termasuk pigmen coklat, putih, perak. Peraturan utama adalah bahawa mereka ditemui secara semula jadi. Musim bunga adalah semua nada hangat dari beige dan coklat ke hijau, musim sejuk adalah merah jambu sejuk (walaupun pada kelopak mata), kelabu, biru, musim gugur merah, pigmen coklat dan hitam.
 • Membuat Fox Eyes melibatkan penyingkiran anak panah panjang hampir ke kuil-kuil. Teknik ini sesuai untuk orang Asia dan seks yang adil dengan kecil pada sifat mata (termasuk set yang luas dan sempit). Dengan bantuannya, kesan sudut dalaman yang diturunkan dan yang dilangkahi di luar dicapai, oleh itu untuk perwujudan semulajadi ia patut berusaha untuk ini.

Tip Artik Makeup

 • Dalam usaha mencari anak panah yang sempurna gunakan nasihat: untuk mencari bentuk anda, tutup mata anda dan teruskan semula jadi mata semula jadi.Untuk membuat garis yang jelas, gamkan sekeping skotok di sudut luar dan lukiskan pensil atau pelapis;
 • Secara praktikal dalam apa jua bentuk sudut luar gelap mata dan anak panah kecil digunakan - ini adalah jalan keluar, jika anda belum dapat menentukan jenis solek anda;
 • Untuk membuat paparan terbukadan mata lebar, letakkan titik putih dengan pensil atau bayang-bayang di sudut dalaman. Teknik ini tidak sesuai untuk mereka yang mempunyai mata jauh;
 • Sekiranya mata besar, catkan bulu mata pada asasnya, jika kecil - jangan cuba mengenakan sedikit pada akar rambut, mulailah memohon maskara, sedikit mundur dari akar;
 • Eyeliner garis nipis, yang diadakan dari pertengahan abad yang bergerak, akan mengubah solek mata dan menyesuaikan bentuknya;
 • Meningkatkan Rintangan Bayangan atau pembetulan akan membantu penggunaan buku primer khas dan aplikasinya untuk kelopak mata mudah alih yang tidak bersedia;
 • Untuk menjadikannya kelihatan cerah, melukis garis karang pada pucat pada pensil putih atau pepejal, dan kemudian anda boleh "mengukir" sebarang arah dan gaya, adalah penting untuk menyediakan asas - bentuk yang ideal.

Bagaimana untuk menentukan bentuk mata dan membuat pembetulannya - lihat video seterusnya.

Komen
Pengarang Komen

Pakaian

Skirt

Blaus