Semua tentang solek

Semua tentang solek

Tiada apa-apa menghiasi wanita seperti solek yang sesuai dan sesuai digunakan secara profesional dan sesuai. Dia tidak boleh hanya menyembunyikan kedut atau mencairkan pipi, tetapi juga mengubah wajah yang tidak diiktiraf. Untuk sentiasa kelihatan sempurna, anda perlu tahu segala-galanya tentang solek dan lebih banyak lagi.

Apa itu?

Kebanyakan ahli memberikan definisi solek berikut - ia adalah proses yang fokus untuk mengubah ciri-ciri muka untuk lebih baik kerana warna yang dipilih dengan betul dan warna kosmetik hiasan.

Di sini ia harus diperhatikan hanya fokus solek. Adalah penting untuk menentukan sendiri mengapa memohon ini atau unsur kosmetik. Makeup perlu menukar rupa untuk lebih baik. Dan, tentu saja, ketepatan warna terpilih adalah penting. Makeup solek hanya tertanya-tanya jika ia digunakan dengan minda, untuk memperbaiki penampilan, dan bukan untuk menyerlahkan kekurangannya.

Sejarah

Make-up, kerana ia tidak pelik, wujud dalam masyarakat primitif. Dan ia digunakan secara eksklusif untuk lelaki. Mereka menggunakan warna-warna cerah untuk wajah para pemimpin suku. Dan pada hari ini di beberapa puak Afrika anda boleh bertemu dengan tradisi sedemikian.

Kosmetik yang dikenali untuk wanita muncul di Mesir kuno. Orang Mesir mula-mula muncul kultus solek. Munculnya masa itu kelihatan seperti moden: matanya tebal dengan arang batu, kelopak mata yang ditutupi dengan tembaga hijau, bibir dan pipi yang ditutupi dengan serbuk tanah liat merah, muka dan bahu yang ditutupi dengan serbuk plumbum putih. Dan juga cermin pada masa itu!

Dengan cara itu, ia adalah Cleopatra yang menyusun koleksi resipi kosmetik pertama, di mana dia menerangkan semua proses pembuatan kosmetik pada masa itu dan aplikasinya. Ternyata blogger kecantikan pertama adalah ratu Mesir kuno.

Pada Zaman Pertengahan, kosmetik dianggap manifestasi perkhidmatan kepada Iblis, jadi wanita juga takut meletakkan sesuatu di muka mereka. Walau bagaimanapun, di Itali menghasilkan kosmetik dan minyak wangi.

Dalam era Louis XVI, ia menjadi bergaya untuk memohon lapisan serbuk besar di muka. Kedua-dua lelaki dan wanita melakukan ini. Ia adalah bergaya untuk mengasingkan kapal-kapal, jadi seniman-pembuat seniman pada masa itu melukis urat pada muka di atas lapisan kapur. Jelas, rouge dilarang untuk digunakan pada masa itu. Ia juga bergaya untuk memakai lalat lalat hitam, masing-masing mempunyai makna tersendiri, sebagai contoh, lalat di atas bibir bermaksud pelapis.

Ia hanya di pertengahan abad XIX bahawa perusahaan muncul yang menghasilkan produk kosmetik dan wangi. Sains muncul - kosmetologi. Secara beransur-ansur, alat hiasan tidak hanya bermula untuk menghiasi muka, tetapi juga untuk mengurusnya.

Dengan munculnya pawagam, pandangan wanita mengenai solek telah berubah. Pada masa ini, bulu mata panjang, kelopak mata gelap dan bibir berwarna merah menjadi popular. Semua orang mula suka keghairahan dan kewanitaan wanita. Penanda aras mula dianggap sebagai gadis dalam gaya Marilyn Monroe.

Pada akhir 60-an, sebaliknya, wanita tidak lagi menyerlahkan bibir mereka dengan warna, mata yang dicat dengan tebal datang ke fesyen. Artis solek mula menambah bayang-bayang hitam dan bulu mata palsu ke maskara biasa. Mereka juga dicat pada kulit putih muka. Satu contoh fesyen sedemikian adalah model Twiggy.

Pada tahun 70-an, wanita beralih ke penampilan semula jadi - selepas semua, budaya hippie menjadi fesyen. Tetapi era ini tidak bertahan lama, dan sudah pada tahun 80-an wanita berjalan dengan bibir merah jambu yang dicat dengan cerah dan bayang-bayang kuning.

Ciri-ciri dan faedah

Kesan pertama dibuat oleh rupa seorang wanita, apa sahaja yang mereka katakan tentang jiwa dan kemanusiaan.Ucapan yang betul digunakan tidak hanya dapat menghapus kelemahan luaran dan menyerlahkan merit, tetapi juga mengubahnya sepenuhnya.

Profesional membezakan kosmetik hiasan dan perubatan, tetapi semua ini adalah proses satu tindakan - penciptaan solek. Oleh itu, jangan berfikir bahawa memohon krim hari bukan solek. Ucapan ini dan ia juga memerlukan pengetahuan dan kemahiran.

Menurut teknik make-up artis make-up dibahagikan kepada mudah dan kompleks. Complicated membetulkan ketidaksempurnaan kulit, sebagai contoh, menarik tulang pipi. Mudah menekankan keperibadian dan menjadikan ciri-ciri wajah yang sempurna lebih ekspresif.

Selalunya, wanita memakai solek mudah dan tidak tahu mengenai kompleks itu. Tetapi untuk mencipta wajah yang sempurna, anda perlu belajar, pertama sekali, sukar, dan kemudian mengasah kemahiran anda dengan mudah make-up.

Jenis make-up

Di sekolah klasik make-up, petang, perniagaan, perkahwinan, siang hari, romantis, kasual, pentas, kekal, mengangkat solek dan lain-lain dibezakan.

Petang

Keistimewaan solek malam adalah bahawa ia dianggap paling ekspresif dari semua jenis solek. Dalam versi ini, dianggap sesuai untuk menyerlahkan kedua-dua mata dan bibir dengan warna. Sempurna petang yang sempurna harus digunakan selepas patung muka. Ini dilakukan dengan bantuan landasan gelap atau cara untuk sculpting.

Dalam keadaan sedemikian rupa, adalah tepat untuk meletakkan anak panah hitam lebar di mata, dengan tebal membentuk bulu mata dan juga melekat di atas kepala. Penekanan pada mata dapat dijadikan bayang-bayang gelap, seperti warna ungu. Bibir biasanya dicat dengan gincu yang cerah, sebelum pensil digunakan pada kontur bibir. Adalah lebih baik untuk menetapkan solek ini dengan alat khas supaya ia dapat bertahan selagi mungkin.

Make-up sedemikian perlu dilakukan oleh seorang profesional, jika tidak, cuti itu mungkin dimanjakan oleh kosmetik yang kurang digunakan. Artis make-up akan dengan cepat dan cekap membuat cantik make-up yang akan berlangsung selagi mungkin.

Perniagaan

Ucapan perniagaan terdiri daripada anak panah hitam di mata dan gincu merah di bibir. Tidak peduli betapa anehnya bunyi itu, solek perniagaan harus menarik perhatian sepenuhnya dengan usaha yang minimum. Ini tidak bermakna bahawa anda perlu datang untuk bekerja dalam cat perang, semuanya perlu bersesuaian.

Untuk membuatnya, anda memerlukan nada kulit yang sempurna, yang boleh dibuat dengan bantuan asas dan serbuk yang berkualiti tinggi. Kemudian gunakan anak panah yang jelas pada mata, gunakan maskara hitam pada bulu mata, gunakan pewarna pada pipi. Sapukan pensil sepanjang kontur bibir, teduh konturnya. Sapukan gincu merah di bahagian atas, serbuk lapisan pertama, kemudian buat bibir dengan lapisan kedua, keluarkan lebihan dengan serbet.

Perkahwinan

Terdapat kursus susunan perkahwinan yang berasingan untuk artis make-up, kerana ia mempunyai nuansa tersendiri, yang perlu dikaji secara detail sebanyak mungkin. Supaya pengantin perempuan itu tidak kelihatan konyol dan solek perkahwinan tidak merosakkan cuti, lebih baik untuk beralih kepada seorang profesional untuknya.

Make-up pengantin harus terlihat semulajadi dan lembut mungkin, karena dalam kombinasi dengan gaun putih, solek cerah akan terlihat kasar. Untuknya, anda perlu membeli solek khas untuk solek perkahwinan, ia berlangsung selama mungkin di muka dan tidak membahayakan kulit.

Bayang-bayang bayang-bayang lebih baik untuk memilih nada kuning atau merah jambu. Mata perlu pensil coklat atau Kayal (eyeliner ringan). Maskara harus berwarna coklat. Gincu atau lip gloss juga lebih baik untuk memilih warna-warna cerah.

Siang hari

Harian harian atau harian tidak boleh mengandungi kosmetik yang banyak. Kebanyakan wanita hanya perlu memakai pemerah pipi dan maskara dengan balm bibir, dan solek sudah siap. Versi musim panas solek ini benar-benar digunakan tanpa pemerah pipi: hanya bibir bibir dan maskara.

Jika ia benar-benar tidak selesa tanpa solek, lebih baik memilih pilihan solek bogel hari ini. Ini adalah apabila semua warna dan warna hiasan kosmetik adalah dekat dengan warna-warna semulajadi muka.Sekiranya gincu sedikit lebih gelap daripada bibir, jika maskara, maka ia telus untuk bulu mata hitam dan coklat muda untuk cahaya.

Romantik

Ucapan romantis perlu menggabungkan warna pastel: pic, kuning air, gading, warna merah jambu dan lain-lain. Dalam solekan ini, penting untuk kulit kelihatan segar. Oleh itu, lebih baik memohon topeng muka sebelum menggunakan alat hiasan, dan gunakan penyapu atas asas.

Dengan cara ini adalah penting untuk tidak merasa kasihan pada maskara, ia patut membuat bulu mata tebal dan panjang mungkin. Anda tidak boleh menggunakan gincu, hanya lip gloss. Ucapan romantis tidak menyukai penekanan pada bibir. Lebih baik menggunakan warna merah jambu - mereka akan melengkapkan imej seorang gadis yang tidak bersalah.

Peringkat

Mencipta solek pentas paling baik untuk profesional. Meiktap tersebut membezakan kerumitan pelaksanaan dan kehadiran sejumlah besar alat tambahan. Bulu bulu mata, bibir cerah, eyeshadow adalah ciri utama arena membuat. Kosmetik untuk pilihan ini juga harus istimewa, adalah penting bahawa ia memegang masa yang lama dan tidak berlanjutan selepas beberapa jam.

Kekal

Keselamatan ini adalah untuk mereka yang tidak suka dicat pada waktu pagi. Ucapan ini dilakukan sekali dan selama tiga tahun. Dia, tanpa merosakkan kulit, boleh mencipta garis kontur. Dengan bantuan solek kekal, anda boleh mengubah bentuk bibir, kening dan mata. Untuk prosedur sedemikian, adalah lebih baik untuk mencari seorang profesional yang akan melakukan solek yang sempurna, kerana cat seperti itu tidak lagi boleh dibasuh dengan remover solek.

Mengangkat

Mengangkat solek boleh membuat wanita 10-15 tahun lebih muda dari usianya. Untuk solekan, kosmetik khas diperlukan, yang dipanggil - untuk mengangkat solek. Artis solek memakai pengetahuan solekan. Seperti dalam solekan profesional, solekan memerlukan pengetahuan asas-asas pembetulan cahaya, yang membolehkan anda membuat kesan walaupun kulit. Sebagai contoh, kedutan di bahagian bibir akan menjadi ringan dengan cara yang istimewa supaya mereka menjadi tidak dapat dilihat.

Semua warna kosmetik dalam solekan mengangkat harus menjadi nada cahaya atau disenyapkan. Wanita dengan kemunculan kedutan pertama biasanya dilarang menggunakan warna dan warna gelap.

Bagaimana untuk membuat solek mengangkat, lihat video di bawah.

Bagaimana untuk memilih kosmetik?

Apabila memilih kosmetik, penting untuk mematuhi beberapa peraturan:

 1. Hayat rak tidak boleh melebihi enam bulan. Jika jangka hayat produk kosmetik sangat tinggi, ia bermakna terdapat banyak bahan pengawet di dalamnya yang boleh merosakkan kulit halus.
 2. Kosmetik semulajadi tidak pernah berbau. Bau yang diucapkan menunjukkan sebilangan besar bahan sintetik di antara komponen.
 3. Jangan simpan alat hiasan. Untuk membuatnya mudah dikeluarkan dan digunakan, kosmetik tidak boleh murah.
 4. Tekstur yayasan harus seragam dan mempunyai tekstur yang bagus. Untuk kulit yang gelap, krim harus lebih lembut daripada sentuhan daripada kulit yang adil.
 5. Adalah lebih baik untuk menolak serbuk, yang mandi. Kosmetik berkualiti tinggi akan pergi ke lapisan yang lebih baik. Anda boleh memilih nada yang dikehendaki menggunakan penguji khas. Untuk mencipta kulit porselin di muka anda seperti wanita Jepun, lebih baik untuk mempertimbangkan pilihan untuk jenis serbuk padat.
 6. Pewarna hendaklah dipenuhi dengan baik. Sekiranya penguji menunjukkan pengagihan yang tidak baik pada kulit - lebih baik tidak membeli rouge seperti itu.
 7. Jika selepas memohon gincu ada perasaan sesak - lebih baik menolak cara tersebut. Gincu lebih baik untuk mengambil dalam bentuk palet, jadi anda boleh mencuba beberapa warna sekaligus, terutama jika mereka adalah koleksi baru.
 8. Bayang-bayang yang berkualiti tinggi tidak akan jatuh dari jari. Palet bayangan yang baik akan mengandungi beberapa warna dan dua atau tiga berus untuk variasi aplikasi yang berbeza.
 9. Apabila memilih maskara, penting untuk memberi perhatian kepada hayat simpanannya. Ia tidak boleh melebihi tiga bulan.Agar tidak menggunakan bulu mata palsu, tetapi untuk membuat penampilan yang luar biasa dengan bantuan maskara itu sendiri, lebih baik untuk memperhatikan konsistensinya. Ia sepatutnya menyerupai krim - tidak begitu cair, tetapi tidak kering.

Bagaimana untuk memohon?

Peraturan untuk memohon produk hiasan untuk setiap jenis make-up berbeza, tetapi terdapat norma-norma universal yang akan sesuai dengan apa-apa jenis make-up, sama ada penampilan romantis atau make up.

 1. Sebelum anda memakai solek, anda perlu menyediakan kulit anda. Untuk melakukan ini, anda boleh membuat topeng muka atau mencuci muka anda, lap kulit anda dengan tonik dan sapukan krim ke kulit anda.
 2. Selepas itu, anda perlu memohon asas untuk solek. Jadikannya lebih baik dengan berus untuk nada.
 3. Kemudian memohon asas
 4. Kemudian concealer menyembunyikan kelemahan kulit dan lebam di bawah mata. Untuk membuat solek bergaya, lebih baik untuk mencampur beberapa nada, contohnya, kuning dan merah jambu. Oleh itu, make up akan kelihatan semulajadi yang mungkin.
 5. Di atas kening Anda perlu memohon lilin mata dan kening untuk memperbaiki bentuk yang diingini.
 6. Selamanya Lebih baik meletakkan pangkalan di bawah naungan. Ia perlu walaupun untuk kosmetik dalam warna pastel.
 7. Tanpa pengalaman memohon anak panah lebih baik untuk membawa eyeliner kelopak mata. Sekiranya ia dilakukan dengan tidak betul, ia boleh dibayangi tanpa kehilangan imej.
 8. Artis solek terkenal di kelas tuan mereka mengesyorkan serbuk bulu mata sebelum memohon maskara. Disebabkan ini, bulu mata tidak melekat bersama dan cat akan sama rata jatuh pada bulu mata.
 9. Untuk tidak membuat kesan badut pada bibir anda, Ia adalah perlu untuk membentuk kontur bibir dengan pensil merah dan betul lilitan garis ini. Adalah lebih baik untuk memohon cat sebegitu mungkin dan bulu bahagian pipi dengan teliti.
 10. Untuk kesegaran visual muka perlu memohon penyerah kepada cheekbones. Bayang mata pearlescent boleh digunakan sebaliknya.

Cara memakai solek, lihat video berikut.

Rahsia artis solek

Setiap artis solek mempunyai rahsia sendiri untuk mencipta solek sempurna. Kebanyakan mereka adalah profesional yang bersedia berkongsi, banyak pelajaran yang boleh digunakan di rumah.

 1. Untuk mengekalkan bayang-bayang jatuh lebih baik bubuk mereka dengan serbuk biasa.
 2. Maksimumkan make up Peraturan berikut akan membantu: selepas memakai solek, anda perlu menyemburkan muka anda dengan air terma.
 3. Untuk mengekalkan lipstik panjang Lebih baik bubuk bibir selepas lapisan pertama, kemudian gunakan lapisan kedua dan bedak lagi bibir.
 4. Untuk membuat sejuk, Sebelum memohon gincu, anda perlu menutup bibir anda dengan balsem, biarkan ia rendam dalam, hanya selepas menggunakan gincu.
 5. Trend solek membuat kebanyakan artis solek membuat lebih banyak semula jadi. Agar gincu kelihatan semulajadi, lebih baik memohon dengan jari anda.
 6. Untuk mengekalkan bibir, mereka perlu membuat banyak bibir bibir. Skim untuk menggunakan solekan adalah seperti berikut: memohon pensil dan gincu pada bibir dan tambahkan lapisan bibir bibir yang besar di atas. Adalah lebih baik untuk tidak menggantikannya dengan lip gloss.
 7. Idea artis solek hanya memukau dengan imaginasi: untuk membuat mata lebih berbentuk almond, dan rupa yang menarik mungkin, anda perlu memotong bulu mata palsu menjadi dua bahagian dan lem mereka ke sudut mata.
 8. Belajar untuk memohon bayangan mata dengan betul membantu berus biasa untuk cat air. Dia juga kosmetik teduhan, yang membolehkan bayang-bayang jatuh sama rata ke mata.
 9. Untuk membuat mata anda berkilau perlu menggunakan berkilau. Sebilangan kecil dari mereka yang digunakan pada kelopak mata akan membuat mata cerah.
 10. Bukan gincu matte anda boleh menggunakan pensil - meletakkannya pada semua bibir dan gosokkan dengan teliti.

Kesilapan biasa

Hari ini dalam make-up anda boleh hampir semuanya. Tetapi ada perkara utama yang perlu diingat supaya tidak merosakkan imej.

 1. Kesilapan yang paling biasa dalam solek - Ini adalah pembelian alat hiasan murah. Anda tidak boleh menyimpan kosmetik.
 2. Tidak perlu mengikuti perkembangan secara membabi buta. Make-up perlu dipilih di bawah ciri utama wajah anda.Apa yang sesuai dengan seseorang tidak selalunya sesuai dengan yang lain.
 3. Ramai perempuan sebelum memohon kosmetik tidak membersihkan wajah - dan ini adalah salah satu kesilapan utama. Kulit perlu dibersihkan dan dilembapkan dengan sempurna.
 4. Kesan muka yang tidak dipilih menjadikan kesan topeng. Untuk memilih yayasan yang betul, anda perlu meletakkannya di leher - ada bahagian paling ringan di muka.
 5. Tekstur salah asas boleh merosakkan solek keseluruhan. Krim tebal tidak sesuai di musim panas, dan sebaliknya.
 6. Solek kening perlu membina bentuk semula jadi.
 7. Bust dengan perhiasan dan ibu mutiara bukan untuk semua orangIa semua bergantung kepada bentuk wajah dan jenis kulit tertentu. Kesan solek basah boleh menyebabkan penampilan kulit berminyak.
 8. Adalah lebih baik untuk tidak melukis wajah daripada melupakannya dengan kosmetik. Kening, bulu mata palsu, gincu yang cerah dan pipi pada pipi - semuanya ini tidak membuat sesiapa menarik. Perkara utama dalam mana-mana make-up adalah kesederhanaan dan keaslian.
Komen
Pengarang Komen

Pakaian

Skirt

Blaus