Solek Oriental

Solek Oriental

Wanita di Timur sentiasa tertarik dengan pandangan mereka yang misteri dan cerah. Dan ia bukan hanya keindahan semula jadi mereka - solek mereka yang menakjubkan dan mahir juga memainkan peranan penting. Melihat kepadanya, imej seorang puteri dongeng yang cantik datang ke fikiran. Tetapi pada masa kini, solekan ini tidak lagi menjadi prerogatif keajaiban oriental sahaja - jika dikehendaki, dan jika terdapat kemahiran tertentu, mana-mana gadis boleh melakukannya. Dan kami akan membantu anda dengan ini, mendedahkan semua rahsia pelaksanaan yang betul.

Sejarah

Penyataan kosmetik hiasan pertama dijumpai dalam teks-teks Mesir purba dan Mesopotamia, yang paling tua sekitar 10,000 tahun. Pada mulanya, hiasan muka dan badan dengan bantuan cara tersebut memakai watak ritual, tetapi kemudian wanita biasa mula menggunakan solek untuk menekankan dan meningkatkan kecantikan semula jadi mereka.

Kosmetik dibuat dari bahan semula jadi seperti henna, antimoni, usma, abu, safflower dan hadiah alam semula jadi. Resipi terbaik telah diserahkan dari generasi ke generasi selama beribu-ribu tahun. Ada yang selamat hingga ke hari ini.

Sebagai contoh, untuk eyeliner dan garis bawah kedalaman mata dengan kekuatan dan utama, antimoni telah digunakan - batu hitam, yang berasaskan keadaan serbuk, bercampur dengan minyak kastor, dan menggariskan matanya. Ubat ini bukan sahaja kosmetik, tetapi juga kesan penyembuhan - ia lega konjungtivitis, lega ketegangan dan bengkak dari kelopak mata, menyembuhkan luka. Ucapan antimoni kekal dan boleh bertahan selama beberapa hari.

Alat seterusnya yang membantu wanita di Timur untuk menjadi lebih menarik adalah usma. Jus gadis-gadis tumbuhan ini melukis kening dan menutup bulu mata. Faktanya ialah ia adalah perangsang pertumbuhan rambut yang sangat baik, dan juga pewarna mereka hitam, itulah sebabnya keindahan timur mempunyai kening dan bulu mata yang tebal dan cerah.

Sifat usma yang luar biasa masih dihargai hari ini.

Untuk memberi bibir serbuk merah, yang diekstrak dari bunga safflower pewarna, telah digunakan. Kesan yang sama dapat dicapai dengan bantuan jus akar Arneby. Dan pipinya cerah dengan aker, tanah liat bercampur dengan pigmen poppy.

Seperti yang dapat kita lihat, wanita timur tahu banyak tentang keindahan dan menggunakan karunia alam yang murah hati. Kini, di pasaran timur, terdapat hampir semua alat yang digunakan pada zaman purba, kerana kecekapan terbukti mereka telah memperoleh kepercayaan generasi dan tidak dilupakan dan hilang.

Ciri-ciri bahasa Arab

Secara umum, solek oriental dibahagikan kepada beberapa jenis, tetapi kami akan bercakap tentang mereka sedikit kemudian. Yang paling popular adalah gaya rupa Arab. Melihat kepadanya, kami menyampaikan Scheherazade atau Puteri Budur yang hebat dari cerita-cerita oriental yang popular. Untuk cuba melakukan solekan ini, anda perlu mengetahui tentang ciri-cirinya:

 • Fokus pada mata. Mereka harus cerah, besar dan sangat teliti. Bayang-bayang, maskara dan eyeliner hanya memilih warna tepu;
 • Bibir dan cheekbones memainkan peranan sekunder dan tidak dibezakan. Ia dilarang keras menggunakan gincu gelap atau cerah;
 • Beri perhatian kepada kening. Beri mereka garis besar yang jelas dan pilih dengan pensil hitam;
 • Glitter, rhinestones, bulu mata palsu dialu-alukan.

Spesies

Walau bagaimanapun, wanita timur itu bukan sahaja seorang chad yang dilindungi Islam. Terdapat dua lagi jenis, solek yang boleh dianggap sebagai oriental. Ini adalah bahasa Jepun dan India. Berdasarkan ini, ada jenis berikut ini make-up:

 • Bahasa Arab yang disebutkan di atas. Hanya mata dan alis yang menonjol;
 • Jepun Ciri-ciri membezakannya adalah wajah yang cerah, lipstik cerah, sudut-sudut mata yang tajam;
 • India Yang paling mewah dari semua. Penekanannya adalah pada mata ekspresif dan bibir sensual.

Terdapat kes-kes khas apabila solek Oriental perlu digunakan mengikut peraturan tradisional tertentu. Salah satu kes ini adalah nikah - upacara perkahwinan Muslim. Sudah tentu, ia melibatkan penerapan solek bahasa Arab.

Sejak upacara Nikaha diadakan di masjid di bawah perhatian mullah dan banyak saudara mara, pengantin wanita harus kelihatan cantik, tetapi sederhana. Adalah disyorkan untuk menekankan mata dengan bantuan anak panah dan memberi perhatian kepada bulu mata dan kening, tetapi patut memilih cara kosmetik yang paling ringan, nada halus. Gincu terang dan pelepasan dikecualikan.

Kes berikut yang khusus, yang kita pertimbangkan - solek geisha profesional. Dalam kes ini, wajah seharusnya tidak hanya terang, tetapi putih. Kening ditarik dengan garis nipis, jelas, bibir ditutup dengan lipstik merah terang, memberi bentuk pada mata dengan pensil hitam. Inilah cara solek tradisional Jepun dilakukan.

Dan, akhirnya, kes ketiga melibatkan gaya India - tahap penari seorang penari perut. Memandangkan ciri-ciri wajah penari itu dapat dilihat dari barisan paling jauh auditorium, solekan ini dibuat seberat mungkin, hanya menggunakan warna-warna kaya bayang-bayang, pelapik, maskara, gincu dan pemerah pipi.

Walaupun perbezaan yang jelas, ketiga-tiga jenis make up negara-negara timur mempunyai satu persamaan: masing-masing menunjukkan nada kulit yang sempurna.

Oleh itu, tidak kira pilihan mana yang anda suka, anda perlu menjaga meratakan kulit, membetulkan ciri-cirinya dan menghapuskan ketidaksempurnaan.

Bagaimana untuk memilih kosmetik?

Untuk melakukan apa-apa jenis make-up dalam gaya oriental, anda perlu memilih kosmetik dengan berhati-hati. Pertama, perhatikan asas tinting untuk kulit: krim dan serbuk. Adalah dinasihatkan untuk memilih produk dengan tekstur ringan, tidak menyumbat liang-liang, tetapi pada masa yang sama agak padat dan berpigmen, kerana kulit mestilah sempurna. Juga saham dengan concealer, penyemak, pembaca bukti untuk kontur. Pilih warna yang betul untuk pemerah pipi.

Seterusnya, pilih bayangan mata. Palet mereka bergantung sepenuhnya pada apa jenis solek oriental yang telah anda pilih. Warna terang, ibu-mutiara dan berkilau akan sesuai dengan gaya Arab dan India. Untuk Jepun - bayang-bayang telinga warna asas.

Dakwat, eyeliner cair atau eyeliner mencadangkan hanya satu warna - hitam, dan semakin tepu, lebih baik. Anda juga boleh menggunakan bulu mata palsu.

Apabila melakukan solek bibir juga memainkan peranan stylistics - jika ini adalah versi bahasa Arab, pilihan anda adalah gincu kuning telanjang; Jepun menyiratkan span merah, dan India membenarkan "memainkan" palet dari merah ke warna merah wain.

Gloss bibir dan nacre tidak disediakan dalam mana-mana pilihan.

Bagaimana untuk memohon?

Jenis wajah dan pemotongan mata orang Eropah, tentu saja, berbeza dengan rupa gadis timur. Tetapi jika anda mahu membuat keputusan supaya anda boleh mencuba imej yang dipilih untuk seketika, arahan langkah demi langkah kami akan membantu anda. Sebelum anda mula mengenali anda dengan pelaksanaan solek secara berperingkat, saya ingin menyebut beberapa perkara penting:

 • Satu solekan cantik adalah, pertama sekali, sole make up. Jika anda telah membuat keputusan untuk menarik perhatian semua orang dengan imej kecantikan oriental dalam apa jua keadaan, pastikan anda membuat latihan solek yang dipilih dan lebih baik sekali. Eksperimen dengan nada, bayang-bayang, cuba buat kontur. Lihat bagaimana anda akan melihat dengan pencahayaan yang berlainan. Pastikan bahawa semua produk yang dipilih tahan dan jangan terlepas dari muka dalam satu jam;
 • Mata timur adalah mata badam. Tetapi jika anda mempunyai bahagian mata yang berbeza, jangan digalakkan - mana-mana teknik menunjukkan "melukis" di sudut luar dengan pensil hitam. Dengan cara ini anda boleh "memanjangkan" mata anda dan ia akan kelihatan sangat organik;
 • Berhati-hati memilih pakaian. Tidak setiap pakaian atau pakaian sesuai dengan solek oriental. Pilihan terbaik ialah gaya pakaian untuk pakaian tradisi negara, solekan yang telah anda pilih. Ini tidak bermakna anda perlu memakai tudung, sari atau kimono, tetapi anda boleh mengambil sesuatu yang serupa dan mencairkannya dengan aksesori yang sesuai.

Nah, sekarang, kelas tuan dijanjikan mengenai pelaksanaan solek oriental. Sebagai contoh, kami memilih pilihan yang paling popular - Bahasa Arab. Jadi mari kita mulakan:

 • Selaraskan nada wajah. Bersihkan kulit anda dengan air dan remover makeup dan sebum kulit. Sapukan krim harian anda. Seterusnya, sapukan ejen toning dengan spons span bulat, berhati-hati di muka. Sumbang jika anda inginkan. Jadikan kulit anda kusam dengan serbuk;
 • Tekankan tulang pipi dengan nada padan yang menyala. Adalah wajar bahawa mereka lebih gelap daripada warna berbanding wajah. Pada cheekbones "apel" boleh menyebabkan penurunan penyerlah;
 • Kami menarik garis alis yang jelas, memanjangkannya ke kuil-kuil;
 • Tambah bersinar ke mata: kita meletakkan bayang-bayang cahaya dengan nacre di bawah gerbang alis dan di sudut dalaman mata;
 • Sekarang hidupkan imaginasi: kami menutup kelopak mata bergerak atas dengan bayang-bayang berwarna. Beralih ke sudut luar mata, gunakan warna yang lebih gelap. Sempadan sempadan;
 • Ucapan Arab tidak dapat dielakkan tanpa anak panah. Lukis mereka dengan pensil, pelapik cecair atau pelapik - pilihan anda. Anak panah perlu melangkaui mata, memberikannya bentuk badam dan visual membesarkan. Adalah disyorkan untuk menekankan dengan cara yang sama dan kelopak mata yang lebih rendah;
 • Gunakan maskara pelanjutan pada bulu mata atau gunakan pakej overhed;
 • Dan akhirnya, buat bibir anda dengan gincu neutral. Mereka tidak harus menonjol di muka.

Rahsia artis solek

Untuk solek oriental agar sesuai dengan anda sebanyak mungkin, anda perlu mengambil kira jenis warna anda, warna mata adalah sangat penting. Berikut adalah cadangan artis solek untuk mendapatkan hasil yang terbaik:

 • Sekiranya mata anda berwarna coklat, anda priori sesuai dengan imej kecantikan oriental. Jika anda juga mempunyai rambut yang gelap, pilih warna warna berikut: coklat, emas, perak, ungu, ungu. Pemilik rambut berambut perang pasir yang sesuai, warna hijau dan merah jambu;
 • Mata hijau mereka juga boleh gembira - selepas semua, solek oriental hanya akan meningkatkan kesan warna mata mereka yang agak luar biasa. Palet bayang-bayang dalam kes ini akan seperti berikut: ungu, emas, merah jambu, pasir;
 • Biru bermata dan kelabu bermata Kecantikan boleh memilih warna kelabu, ungu, emas dan merah jambu.

Terlepas dari warna mata, ingat bahawa maskara dan eyeliner harus selalu hitam.

Kesilapan biasa

Sudah tentu, sebarang oriental make-up, sama ada Turki atau Jepun, agak rumit dalam pelaksanaan dan tidak lengkap tanpa kesilapan. Semak senarai yang paling kerap ditemui dan cuba untuk tidak melakukannya:

 • Terlalu terang bercahaya. Pembentukan negara-negara Timur menganggap nada muka dengan garis halus dan tulang pipi yang digariskan dengan lembut. Mereka tidak harus menonjolkan tempat yang terang. Dalam kes ini, imej akan menjadi terlalu banyak dan akan berubah menjadi kesat;
 • Begitu juga dengan gincu. Jika anda memilih solek bahasa Arab, warna bibir anda harus semulajadi yang mungkin, tanpa gloss, tanpa nacre. Jika pilihan anda jatuh pada variasi Jepun atau India, pada dasarnya, dengan mengandaikan kehadiran bibir terang, ingatlah dalam hal ini anda harus memilih dari jajaran merah-bordovy, tetapi tidak menggunakan warna coklat, plum dan warna gelap lainnya;
 • Dan akhirnya, satu lagi kesilapan: pemilihan palet warna untuk blondes dalam warna yang sama digunakan oleh brunettes apabila memohon solek oriental. Ini pada asasnya salah. Blondes adalah lembut, nada meredam, jadi pilih solek yang sesuai. Dia harus sekurang-kurangnya beberapa nada yang lebih ringan daripada wanita berambut gelap.

Kami berharap nasihat kami akan membantu anda dan anda akan dapat membuat solek bergaya oriental tanpa sebarang masalah. Pertimbangkan semua nuansa penampilan anda dan jangan takut untuk mencuba!

Dalam video ini, anda akan mencari langkah demi langkah Oriental demi mata coklat.

Komen
Pengarang Komen

Pakaian

Skirt

Blaus